Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    На Волині ченці ПЦУ відновлюють монастир на місці спаленого храму і напівзруйнованого костелу

    У селі Сокіл 5 листопада з нагоди храмового свята – святого апостола Якова відбулося урочисте богослужіння, яке очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл (Зінкевич). Тут постав чоловічий монастир Православної Церкви України. Поки в монастирі троє ченців та послушник-кримчанин.

    Про це повідомляють на сайиі Волинської єпархії ПЦУ та volynonline.com

    На місці цього монастиря колись стояв дерев’яний храм, побудований 1616 р., який був спалений. Опісля, за пожертви місцевої польської знаті побудували 1907 р. костел. Під час Другої світової війни храм пошкодила пожежа. За «совєтів» костел використовувався під елеватор і зерносховище. У 90-х роках його передали римо-католикам, а в 2011 р. – УПЦ КП. У травні того ж року тут засновано монастир Успіння Пресвятої Богородиці Православної Церкви України.

    Колишнім католицьким храмом активно опікуються і ченці, і парафіяни.

    «Те, що ченці Православної церкви України намагаються зберегти та відновити пам’ятку та повернути їй колишню славу, викликає повагу. Зараз цей напівзруйнований костел став центром їхнього життя – вони тут моляться, допомагають односельцям, працюють задля відновлення історії та величі цього храму, – каже перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук – І це справжній подвиг – служіння Богу, людям та Україні”.

    Митрополит Михаїл зазначив, що ченці цієї обителі справжні аскети, адже починають найважчу роботу, та висловив сподівання, що Свято-Успенський монастир стане центром духовного життя в селі Сокіл.

    Як розповів о. Яків, п’ять років тому монастир отримав подарунок від Жидичинської обителі – копію ікони Божої Матері «Сніжна». Образ створено 1975 р. для храму в Соколі, її оригінал зберігається у Волинському краєзнавчому музеї.

    Ця святиня має цікаву історію. За переданням, у ІV ст. одному багатому бездітному римлянинові після відвідин храму наснився сон: якщо збудує церкву на місці, де вкаже Діва Марія, в нього народиться дитина. Але де шукати те місце? Уранці до нього прибіг слуга і повідомив, що в Римі сталося диво: тільки в одному місці випав сніг (був серпень) і утворив малюнок з обрисами храму. Так чудесна подія спонукала до написання ікони Богоматері «Сніжна».

    Найсвіжіше

    Популярне