П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Визволення Києва – це історія безмежної байдужості “великих” керівників і безмежного подвигу бійців, – Володимир Зеленський

    6 листопада 2021 року, у 78-му річницю визволення Києва від нацистських окупантів президент України Володимир Зеленський та вищі посадові особи держави вшанували пам’ять загиблих визволителів Києва.

    Глава держави поклав квіти у залі пам’яті Пам’ятника – музею визволення Києва, що розташований на території Національного музею-заповідника “Битва за Київ у 1943 році”, що у селі Нові Петрівці Київської області.

    Президент: Ми ніколи не забудемо, якою ціною Київ було звільнено від нацистських окупантів
    Фото: ОПУ

    У церемонії також взяли участь голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов, міністр оборони Олексій Резніков, Головнокомандувач Збройних Сил Валерій Залужний, інформує офіційний сайт президента України.

    “Визволення Києва – це історія безмежної байдужості й жорстокості “великих” керівників і безмежного подвигу великих бійців, які звільнили місто від нацистів”, – підкреслив у своїй промові президент Зеленський.

    За його словами, офіційні дані свідчать, що втрати у битві за Дніпро сягають 417 тисяч загиблих. У боях за Київ полягло до 240 тисяч солдатів і офіцерів. Але згідно з підрахунками низки істориків, загальна кількість загиблих як мінімум удвічі більша, адже мобілізованих через польові військкомати часто не брали на військовий облік, щоб не погіршувати статистику втрат.

    “Навіть не вдягнуті у форму і вкрай погано озброєні, сотні тисяч наших предків були кинуті в бій за визволення Києва. На вірну смерть. Ми ніколи не забудемо, якою ціною 6 листопада 1943 року столицю України було звільнено від нацистських окупантів”, – наголосив Володимир Зеленський.

    “Вічна пам’ять і слава всім, хто звільнив Київ від нацистських загарбників”, – додав глава держави.

    А вже у власному дописі в телеграм, Володимир Зеленський поділився роздумами про жахливе ставлення совєтського режиму до життя людей, яке й призвело до колосальних показників втрат, яких зазнав народ у тій страшній війні.

    “Життя людини – найвища цінність. Це норма для будь-якої держави, якщо вона справді держава, а не бездушна машина, для якої людина – просто пальне. Ресурс.  А якщо йдеться не про одне, а про 500 тисяч життів? Хіба може вона не помітити півмільйона людей? Людей! Може. Машині байдуже. Вона готова з легкістю сплатити таку страшну ціну, бо є примха керівництва – звільнити Київ до річниці Жовтневої революції…”, – написав президент України.

    Найсвіжіше

    Популярне