П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Маючи багато плодів добрих справ, за все це треба дякувати найперше Богові, – митрополит Епіфаній

    Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній пояснив чому християнину не корисно хвалитися.

    «Найперше тому, що всяка людина, як підвладна гріхові, не здатна бути щодо себе самої безстороннім та справедливим суддею. Часто до інших ми буваємо більш вимогливі, аніж до самих себе. В інших ми краще бачимо недоліки, а в самих собі – досягнення. Для інших ми знаходимо привід для осудження, а щодо самих себе, то коли і робимо щось явно недобре – шукаємо для цього виправдання в необхідності, в обставинах чи ще у чомусь подібному. Тому, знаючи про цю спокусу, християнам слід частіше згадувати про власні недоліки, а не хвалитися досягненнями», – сказав митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

    Предстоятель ПЦУ навів слова апостола Павла: «Якщо треба мені хвалитися, то буду хвалитися неміччю моєю» (2 Кор. 11:30) і пояснив що означає ця настанова: «Вона не закликає пишатися власними недоліками чи тим більше негідними вчинками. Навпаки – апостол навчає нас всі досягнення, які ми маємо, усвідомлювати не як плід виключно нашої власної праці, але як плід дії Духа Божого, як дар Господній. Бо саме Господь від початку дає людині дари розуму, подає сили духовні та тілесні, подає науку, яка спонукає до творення добра і уникнення зла. Тож коли людина досягає чогось, скориставшись численними Божими дарами, скориставшись отриманими від Творця талантами – то хіба не буде правильним саме Господу найперше подякувати за досягнуте?»

    Митрополит Епіфаній зауважив, що коли людина, навіть маючи багато плодів добрих справ, буде усвідомлювати, що за все це найперша слава і подяка належить не їй, а Богові – тоді вона не піддаватиметься спокусі самозвеличення і гордині.

    «Тож коли людина і досягне чогось доброго, що заслуговує на похвалу, то не повинна забувати про власну неміч, а за досягнуте має дякувати Господу», – підсумував предстоятель ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне