П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    В українському війську несуть своє служіння 600 капеланів ПЦУ

    Сьогодні Церква вшановує пам’ять святителя Мартина Милостивого, архієпископа Турського, а також у Православній Церкві України відзначають День капелана. У Православній Церкві України капеланське служіння нині несуть 750 священників, з них 600 – в українському війську, решта – в пенітенціарних та медичних закладах нашої країни.

    У ПЦУ пояснили звідки взялось слово «капелан». Як виявилось, воно пов’язане з життям святителя Мартина Милостивого, який жив у IV столітті. Колись святий Мартин, бувши вправним військовим офіцером, поділився половиною свого плаща, який називали «капа» (лат. cappa), аби взимку зігріти жебрака. Згодом та «капа» стала предметом вшанування у французькій армії: для неї був створений похідний храм-шатро, який назвали «капелою» (лат. сapella), а відповідальність за неї ніс священник, якого називали «cappellanus» – капеланом.

    Капелан ПЦУ отець Роман в окопах / Фото: СУВД

    Таким чином інститут духовної опіки над військовими, капеланства, бере свій початок багато століть тому та існує нині практично в усіх арміях світу. Але капеланство – це не лише служіння священників у зоні бойових дій. Це служіння людям, які перебувають в особливих обставинах життя (ув’язненим, хворим, військовим, родинам полеглих захисників тощо). І мета капеланства – забезпечити духовну підтримку всім, хто цього потребує, — зазначають у ПЦУ.

    Капелани звершують молитву у зоні ООС

    «Капеланів називають посланцями добра, вірними порадниками, цілителями душ, друзями. Їхні очі бачили багато несправедливості, болю, жалю, відчаю, а серця сповнені співчуттям та щоразу переживають чиєсь горе як власне. Вони – теж люди, тому часом і плачуть разом з іншими, і моляться, і переживають… Але не за себе – за інших! Бо суть їхнього служіння – “Завжди бути поруч”», – підкреслюють у ПЦУ.

    На фото капелан Дмитро Поворотний.
    / грудень 2015.

    «Давайте сьогодні подякуймо усім капеланам за їхнє віддане служіння та у своїй молитві попросимо для них, найперше, сил – духовних і фізичних. Нехай Всемилостивий Господь оберігає кожного із вас!», – підсумували в ПЦУ.

    Фото: ngu.gov.ua/ Капелан от. Юрій Курило

    Найсвіжіше

    Популярне