Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    “Господь близький до кожного із нас без виключення”, – проповідь єпископа Команського Михаїла у Неділю 18-ту по Зісланні Святого Духа

    24 жовтня 2021 року, екзарх Вселенського патріарха в Києві єпископ Команський Михаїл (Аніщенко) очолив Божественну літургію в Андріївській Церкві, Ставропігії Вселенського Патріархату в Києві.

    Після прочитання Євангелія, архієрей виголосив проповідь про близькість Бога до нас та Його присутність в нашому житті, йдеться у повідомленні на сторінці Місія “Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні” у Фейсбук.

    “Господь воскресив єдиного сина в матері в місті, що звалося Наїн. Чудо цілення справило неабияке враження на народ. Ним Господь проповідував благу звістку Євангелія, суть християнства і життя у Бозі”, – розповів єпископ Михаїл і зауважив, що перед цим чудом, Господь також зцілив слугу римського сотника. Не заважаючи на те, що сотник сам не прийшов, бо вважав себе не чистим, та Господь здивувався його вірі й виконав його прохання.

    Єрарх закликав поміркувати, чи не саме для цього прийшов Господь? Цим одним чудом, проповідувати суть всього Євангелія. “Будь-яке чудо звершується Богом для людей безбожних, або для того, щоб врозумити людину”, – зауважує єпископ Михаїл.

    Екзарх підкреслив, що сьогоднішнє Євангеліє, показує наскільки Господь близький до кожного із нас без виключення.

    “Подивімося, на кожне прохання звернене до нього із щирим серцем, Він відкликається. Як він відкликнувся на прохання Сотника і пішов до нього, так Він прийшов, для того, щоб потішити матір, яка втратила єдину дитину”, – сказав єпископ Михаїл (Аніщенко).

    “Господь не стоїть осторонь, а знаходиться близько біля кожного з нас. Звичайно, це не означає, що Господь розв’язуватиме наші проблеми, але Він слухає нас завжди і відповідає на наші молитви. Він завжди з нами – і це найголовніше. Він ніколи нас не полишає, навіть тоді коли ми відвертаємось від нього”, – цитують у повідомленні слова проповіді.

    Підтверджуючи ці тези, єпископ Михаїл, ще раз нагадав про сотника-язичника, ідолопоклонника, прохання якого виконав Бог. Людина своїм проханням зупиняє Бога (Господа Ісусу Христа) і звертає Його увагу на себе (зцілення сліпого Мк. 10:46-52). Мати плаче, бо втрачає дитину і Бог пішов до неї. Не вона пішла до Нього, а Бог. Ось так нас любить Господь.

    Такі відвідини Богом нас відбуваються щоденно і в різний спосіб, а нам лише треба придивитись уважно, адже іноді Бог говорить до нас, через обставини нашого життя. Іноді Бог говорить до нас через випадкових пересічних, чи близьких людей, а нам потрібно трішки уваги, щоб це побачити.

    “Пам’ятати, що Він наш Батько, який піклується про кожного з нас. Постійно знаходиться біля нас і слухає наші молитви, але це не для того, щоб ми розслаблялись і казали, що Господь все за нас зробить. Ні. Ми маємо розуміти яка честь нам дана і яка є відповідальність на нас, адже ми Божі діти”, – наголосив екзарх.

    Водночас, він зазначив, що у житті є важкі моменти, але саме в такі моменти згадуємо, що Господь є біля нас і Бог нас ніколи не полишає. Живучи згідно з заповідями, ми перш за все зробимо добре собі, хоча можемо бути і не щасливі спочатку, але в кінцевому результаті це приведе нас до Царства Небесного і з’єднання з Богом. Там де немає ні смутку, ані печалі.

    Наостанок єпископ зауважив, що спільна літургія завжди дає відчуття радості та єдності з Богом і між усіма нами.

    “Літургія – це наша з вами спільна справа. Не священнослужителя окрема, а наша з вами спільна справа. Кожен хто молиться і прийшов на літургію, Він прийшов у служіння Тіла і Крові Христової і приймає у ньому участь. Ось чому необхідно не тільки вірити, але і розуміти…Це велика радість, коли люди приступають до Причастя”, – підкреслив владика Михаїл.

    Найсвіжіше

    Популярне