Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Ми всі діти Божої Матері, – екзарх Вселенського патріархату розповів про значення Покрови в нашому житті

    14 жовтня в день свята Покрови Пресвятої Богородиці, екзарх Вселенського Патріарха в Києві єпископ Команський Михаїл звершив Божественну літургію в Андріївській Церкві – Ставропігії Вселенського Патріарха. Під час своєї проповіді владика розповів, що ми всі є діти Божої Матері і вона, як Матір, переживає за нас коли ми збиваємось із правильного шляху. Як людина у хвилину небезпеки згадує свою Матір, так і християни в час небезпеки звертаються по допомогу до Божої Матері і вона захищає їх своїм Покровом.

    Про це йдеться на сторінці Місія «Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні» у Фейсбуці.

    «Ми знаємо з історії Церкви, що явлень Божої Матері з її покровом було кілька. Вони відбувались в різних місцях і в різні часи, але християнська пам’ять Православної Церкви, чомусь приєднала їх в одне велике свято: Покрова Божої Матері. І всі ми з вами звертаємось у цей день до Пресвятої Богородиці про її допомогу, про її заступництво, про її покров і саме в це свято, на мою думку, особливо важливо згадати, слова Христа, де Він називає віруючих в нього – братами. Він каже вже не називаю вас рабами, але називаю вас братами, отже всі ми по суті браття Господу Ісусу Христу, як Він сам сказав. І тим самим ми можемо вважати, що ми є дітьми Божої Матері. І отже саме таке дитяче ставлення, до неї, як до Заступниці, як до рідної Мами, спонукає нас і допомагає нам відчути отакі сімейні стосунки в християнській спільноті. Що ми тут не чужі», – сказав єпископ Михаїл.

    Екзарх зазначив, що ми близькі Божій Матері, бо ми живемо в Церкві, ми — члени цієї Церкви, рідні Христові.

    «Тобто ми члени цієї християнської родини і Божа Матір, являється нашою матір’ю також. Але тут наступає інша небезпека, адже ми з вами знаємо, що кожна дитина, коли вона зростає в любові, коли вона зростає під батьківською опікою, вона часом і бешкетує. Так і в нас може статись така спокуса, мовляв, за нас помоляться, Божа Матір за нас заступиться, Господь нас помилує, ну добре, якось будем жити. І ми стаємо неуважні до свого життя, допускаємо помилки, допускаємо великі гріхи в своєму житті, через те, що часом, оте саме відчуття рідності і близькості, до Господа до Його Матері, до великої святині, робить нас розслабленими, іншими словами ми звикаємо до цієї великої радості і любові», – підкреслив екзарх Вселенського патріархату.

    Єпископ Команський Михаїл провів паралель між ставленням матері до дитини.

    «Хіба мати отримує радість, коли дитина робить помилки? Ні. Хіба мати тішиться, коли  дитина звертає з правильного шляху і йде де інде? Зовсім ні – це трагедія для неї. Отже, і нам необхідно усвідомлювати, що – так, Божа Матір за нас молиться, за нас заступається, але завжди потрібно ретельно слідкувати куди ми йдемо у своєму житті. Не тільки в речах глобальних, але і в повсякденному житті. Як ми себе поводимо, як ми ставимось до інших, як ми ставимось до своєї душі, як ми ставимось до свого життя, наскільки щиро молимося?».

    Єпископ додав, що Божа Матір заступається за нас завжди і зауважив, що недарма саме на день  свята Покрови припадає і день захисника України.

    «Це дуже символічно. Людина, яка пережила страшні часи військових дій, людина, яка пережила, стрілянину, вона, змінюється. Кажуть, на війні немає не віруючих, на війні всі віруючі. І саме перше, люди звертаються до Божої Матері. Навіть і Покров Божої Матері, як ми з вами пам’ятаємо, свято, яке святкуємо сьогодні, чи будь-яке явлення Пресвятої Богородиці, навіть в Почаєві. Відбувалися частіше всього під час тяжких моментів історії. Люди звертались до Діви Марії шукаючи прихистку…тому що кожна людина в хвилину небезпеки згадує маму перш за все», – сказав владика.

    «Пам’ятаймо цей великий дарунок, цю велику святиню, цю велику милість, яку Господь дарував нам в особі своєї Матері, що вона заступається за нас. І також пам’ятаймо, що вона завжди не тільки за нас молиться, але і дивиться за нами і чекає поки ми почнемо ставати кращими людьми… Хай Господь її молитвами завжди благословляє нас. Хай Вона завжди покриває нас чесним Своїм омофором, ніколи не полишає нас Своїм заступництвом і веде нас, до Царства Божого.», – підсумував єпископ Михаїл.

    Найсвіжіше

    Популярне