П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Єпископ Ужгородський і Закарпатський ПЦУ Варсонофій очолив літургію на місці, де буде збудовано перший кафедральний собор Закарпаття

    28 вересня в Ужгороді було закладено наріжний камінь та капсулу з іменами засновників храму до фундаменту першого в регіоні кафедрального собору Православної церкви України. На місці майбутньої споруди, що по вулиці Станційній міста, єпископ Ужгородський і Закарпатский Варсонофій відслужив літургію.

    Перший собор ПЦУ збудують на Закарпатті
    Фото: “Суспільне Закарпаття”

    Зараз біля місця, де буде збудовано кафедральний собор, функціонує капличка, та місцеві мешканці запевняють, що кількість вірян ПЦУ у місті зростає, і капличка вже не здатна вмістити всіх парафіян, які відвідують богослужіння.

    “Церква невеличка, але слава Богу вона є. Церква українська і богослужіння проводиться українською мовою. На перших початках було небагато людей, але зараз вже людей у цій церкві повно і ще й стоять надворі. З часом видно, що людей більше приходить, і замало буде маленької церкви. Треба більший храм, щоб у ньому міг співати і хор”, – розповів місцевий мешканець Василь Щомак, який прислуговує у капличці під час богослужінь.

    Архітектор Олег Слєпцов поділився з кореспондентами “Суспільного Закарпаття” деталями проєкту майбутнього собору. За його словам, храм буде 45 метрів заввишки, а його площа складатиме близько 300 квадратних метрів. Собор планується збудувати у вигляді хреста, а вітражі на вікнах будуть зображати українську вишиванку.

    “З усіх сторін іде світло. І українська вишиванка, ці кольори і мотиви говорять, що це український храм. Він унікальний за своїм історичним типом – храм-дзвінниця. Це дуже рідкісний тип”, – зазначив він.

    Перший собор ПЦУ збудують на Закарпатті
    Світлина Олега Слєпцова (взято з “Суспільне Закарпаття”).

    Очільник Ужгородської і Закарпатської єпархії ПЦУ єпископ Варсонофій точних термінів завершення будівельних робіт, які розпочались у серпні 2021 року, не називає.

    “Терміни, про які ми говоримо… Господь сподобить – буде швидко. Але не тільки буде кафедральний собор. Тут буде і єпархіальне управління, ще буде один сюрприз – благодійна безкоштовна їдальня для тих, хто не має чим харчуватися”, – розповів архієрей.

    Найсвіжіше

    Популярне