Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Всі президенти України, окрім Януковича, відвідували Вселенського патріарха на Фанарі

    Леонід Кравчук став першим із президентів, хто звернувся до Вселенського патріарха Варфоломія із проханням дарувати Українській Церкві автокефальний статус.

    Як йдеться в книзі «Варфоломій І: 30 років патріаршого служіння в контексті
    України», Кравчук написав у своєму листі до патріарха Варфоломія в липні 1992 року, що «всі знають історію Київської Митрополії та пам’ятають джерела християнства на Русі-Україні, тому звертаємося до Константинопольського Патріархату як до Матері Церкви і віримо, що Вселенська Патріархія допоможе Українській Православній Церкві в отриманні її канонічної незалежності – автокефалії».

    У книзі нагадали слова архієпископа Телміського Іова (Гечі): «Всі президенти України, крім Януковича, відвідували Фанар, кафедру Вселенського Патріарха. В архівах Вселенської Патріархії є дуже багато матеріалів, присвячених темі українського православ’я ХХ століття, так що для Фанару українське питання – не нове, воно не виникло позавчора, а вивчалося десятиліттями».

    Таким чином питання автокефалії для Православної Церкви України хвилювало всіх президентів України, окрім втікача Януковича. Вони всіляко намагались його вирішити і сприяти духовній незалежності від Московського патріархату.

    Зараз РПЦвУ воює із українським урядом, щоб залишитись в фарватері проросійських сил і у єдності з країною агресором — Російською Федерацією та Російською Церквою, яка не визнає вторгнення війсбк РФ в Україну.

    Найсвіжіше

    Популярне