Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    У ПЦУ розповіли про храм-фортецю із чудотворною іконою Богородиці всередині

    У селі Тростянець Волинської області стоїть майже 400-літній храм Православної Церкви України на честь Святої Трійці. Він належить до оригінальних взірців оборонного архітектурного стилю і не має собі подібних на історичній Волині. Це храм-фортеця, який збудовано у вигляді корабля, спрямованого вівтарем на схід (де сходить сонце), символізуючи те, що Церква веде нас по морю життя до тихої пристані у Царстві Небесному.

    Про це йдеться на сторінці ПЦУ у Фейсбуці.

    Оборонне спрямування тростянецького храму пояснюється тим, що він постав за часів Визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького, а тому мав відповідати складним умовам того часу. Товщина цегляних мурів сягає 1,7 м, стіни ззовні та зсередини додатково укріплені. Уся верхня частина будівлі була пристосована до кругового обстрілу. Вогневі отвори мали характерну для XVI – XVII ст. форму у вигляді перевернутої замкової щілини. В наш час стрільниці ззовні закладено, обтиньковано.

    Часи були неспокійні, тож тридільна церква отримала вигляд справжньої фортеці з обхідною галереєю. На випадок облоги з-під неї проклали два підземні ходи, один з яких вів до сусіднього села, а другий, за переданням, нібито до самого Луцька. Але перевірити це передання неможливо – підземелля давно в аварійному стані.

    Церква має ще одну цікаву архітектурну особливість: замість традиційних відкритих хорів над бабинцем облаштовано ізольоване квадратне приміщення, перекрите хрещатим склепінням. Дістатися до нього можна лише крізь вузький хід. Це місце називають «Божою гіркою», воно являє собою капличку для розміщення унікальної чудотворної тростянецької ікони Божої Матері.

    Ця чудотворна ікона відома далеко за межами Волині, помолитися до неї приїжджають з усіх куточків світу, адже після молитви вірні отримують зцілення від Божої Матері. Про вік святині сперечаються, хоча найчастіше називають ХV століття. Тростянецька ікона належить до типу Провідниці (Одигітрії), найдревнішого типу Богородичних ікон. Ікону вміщено в масивний дубовий кивот XIX ст., а написана вона на основі, що складається з чотирьох липових дошок розміром 85,8 х 118,5 см.

    Не раз після молитви перед цією іконою Божа Мати рятувала людей і під час воєн, і в мирний час – збережені парафіянами відомості про її чудодійну силу сягають ХІХ століття. В роки Другої світової війни Троїцьку церкву було сплюндровано, вогонь знищив навіть сходи і двері до каплиці, але і чудотворний образ, і все начиння «Божої гірки» лишилися неушкодженими. Коли за наказом безбожної влади у церкві зробили стайню та облаштували стійла для коней, намагалися винести святиню, але їм не вдалося цього зробити. У вересні 1990 року зафіксоване чудесне оновлення святого образа: спочатку засяяли золотаві ризи Богородиці, а потім Її лик став виразнішим, яскравішим. Після усердних та щирих молитов перед іконою з 1998 року знову почали відбуватися чудеса, і відтоді до Тростянця почалося масове паломництво.

    У ПЦУ закликали обов’язково відвідати цю унікальну святиню на Волині.

    Тростянецька чудотворна ікона Богородиці /Фото: pravoslaviavolyni

    Найсвіжіше

    Популярне