Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    У мережу потрапили файли, що розкривають механізм функціонування та фінансування проросійських видань в Україні

    У соцмережах з’явились файли, що містять інформацію про функціонування в Україні російської п’ятої колони політиків та журналістів. Про це йдеться на сторінці Tim Zlatkin у Фейсбук.

    У повідомленні відзначається, що у розпорядженні дописувача з’явились файли з комп’ютера громадянки Росії Юлії Ярової – головного редактора сайту “Эхо Киева” (http://echokieva.com), фінансування якого здійснювалось екс-міністром внутрішніх справ України Віталієм Захарченком через наближену до себе особу, фігурантку “Миротворця”Тетяну Поп.

    Наголошується, що такі дані опинились у відкритому доступі внаслідок діяльності “небайдужих комп’ютерних фахівців”.

    Відомо, що наразі Поп проживає у Москві, звідки дистанційно координувала роботу сайту через Юлію Ярову, яка, до слова, в Україні має посвідку на проживання.

    Tim Zlatkin стверджує, що у вільний доступ викладені дійсні файли про бюджет та витрати вказаного вище ресурсу у період з 2019 по 2020 роки, у тому числі в російських рублях, відомості щодо заробітних плат співробітників редакції.

    При цьому, в окремих файлах фігурує ще один, досить цікавий персонаж – “Андрей Викторович”, більш відомий, як Андрій Будяк. Вказаний чоловік також є фігурантом “Миротворця”, він певний час мешкав у Києві, а на даний час фактично мешкає в окупованому Донецьку.

    Будяк активно співпрацює з Москвою протягом тривалого чау. Зокрема, він підтримує особисті контакти з Владиславом Сурковим, російським державним діячем у сфері співпраці з країнами СНД Іналом Арндзінбою, російським медіатехнологом Саргісом Мірзаханяном та проросійським журналістом Арменом Мартиросяном.

    Після блокування в лютому 2017 року Службою безпеки України діяльності Будяка та підконтрольної йому групи осіб, він певний час переховувався від органів слідства на території Росії, а в 2019 році повернувся до Донецька.

    Окрім цього, в оприлюднених файлах є відомості про спільні медіа плани “Эхо Киева” з такими ж проросійськими виданнями, як “СтранаUA” та “KlimenkoTime”, що свідчить про єдиний центр управління інформаційною політикою вказаних ресурсів.

    Для ознайомлення усіх бажаючих, а в першу чергу для користування співробітникам СБ України, на сторінці Tim Zlatkin доступне посилання, за яким можна завантажити всі файли з комп’ютерної техніки Юлії Ярової.

    Найсвіжіше

    Популярне