П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У ліцеї ім. Івана Богуна полковник, який їздив у Почаїв, розповідає про «неправильну церкву»

    Начальник Навчально-оздоровчого комплексу Київського військового ліцею ім. Івана Богуна, що знаходиться в Боярці, полковник Петро Потєхін лобіює інтереси Московського патріархату і чинить тиск на капелана ПЦУ Максима Кравчука, який до недавнього часу виконував там душпастирські обов’язки. Також полковник Потєхін розказує за «неправильну церкву» і «розкольницьку діяльність» ПЦУ

    Про це капелан ПЦУ Максим Кравчук повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці.

    За словами капелана ПЦУ, до нього звернулися із Навчально-оздоровчого комплексу Київського військового ліцею ім. Івана Богуна з проханням взяти на себе душпастирські обов’язки над особовим складом цього закладу. Оскільки ліцей перепідпорядкували з Департаменту військової освіти до Сухопутних військ, то одним із питань, які потрібно було вчасно вирішити, стало питання наявності капелана у військовому навчальному закладі.

    Обдумавши пропозицію, відгукнувшись на прохання, він погодився і весь другий семестр навчального 2020/21 року на громадських засадах провадив капеланське служіння в ліцеї Богуна.

    Проте буквально відразу він зіткнувся з упередженим ставленням до себе з боку начальника Навчально-оздоровчого комплексу Київського військового ліцею ім. Івана Богуна полковника Петра Потєхіна.

    «Пан полковник взявся мені розповідати про “неправильність” Православної Церкви України, її невизнаність, розкольницьку діяльність тощо. Проте план занять з вихованцями він мені підписав», – говорить капелан ПЦУ Максим Кравчук.

    Пізніше йому розповідали, що у розмовах з представниками Департаменту військової освіти Потєхін вказував, що капелан ПЦУ, жодної роботи в ліцеї не провадить і взагалі туди не являється.

    Окрім цього, виявилося, що полковник Потєхін дав вказівку зняти копії з документів Міністерства оборони, які стосуються капелана ПЦУ, і передав ці копії документів священнику Московського патріархату, храм якого розташований на території ліцею в Боярці, протоєрею Валерію Дьоміну.

    прот. РПЦвУ Валерій Дьомін (Фото : РПЦвУ)

    Під час розмови у присутності його керівника, начальника Київського військового ліцею, генерала Ігоря Гордійчука Потєхін так і не зміг розбірно пояснити мету свого вчинку. Єдиним аргументом Потєхіна було: «Ну, це ж не таємна інформація».

    «Згодом я дізнаюся, про особисту дружбу між полковником та протоієреєм московського патріархату, а також про його любов до паломництва у Почаївську Лавру, того ж таки московського патріархату», – розповів капелан ПЦУ.

    Минуло понад місяць часу, а жодної реакції на поведінку полковника Потєхіна не відбулося, зважаючи на неконструктивність подальшої будь-якої співпраці з таким керівником військового навчального закладу, капелан подав генералу Гордійчуку заяву про вимушеність скласти з себе обов’язки душпастирської опіки над особовим складом ліцею, позаяк не бачив можливості плідного її провадження в таких умовах.

    Паралельно в часі розвивається історія із законопроєктом 4626 Про службу військового капеланства, з якого симпатики московського патріархату намагаються прибрати ремарку про релігійні конфесії, керівний центр яких знаходиться у країні-агресорі, а відтак прагнуть надати узаконений доступ московському духовенству до особового складу військових частин і місць їхньої дислокації, – розповідає священник ПЦУ.

    «Зустрівшись ось із таким випадком “полковника московського патріархату”, вважаю неможливим не відреагувати на даний факт. Адже склалася така ситуація, коли людина, що займає високу посаду, яка відповідає за виховання майбутніх поколінь українських офіцерів, перебуває під впливом московської церковної пропаганди, керується її ідеологемами, а відтак деструктивно впливає на світогляд підпорядкованого йому особового складу. Якої шкоди це може завдати в майбутньому? – питання риторичне. Для себе особисто я так і не зміг дати відповідь, як людина, яка на фронті мала “наїстися рускага міра” вдосталь в усій його лицемірності і жорстокості, може бути вірянином московського патріархату в принципі? Порушення когнітивних здібностей? Завербованість ворогом? Я не знаю. Просто озвучую вам ситуацію, що склалася, можливо в публічній площині її не вдасться “замять для ясності”», – підсумував священник Православної Церкви України.

    Найсвіжіше

    Популярне