Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній: У єдності – наша сила, у розділенні – поразка

    Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній під час вшанування Всіх святих землі Української, що відбулось 4 липня на Козацьких могилах під Берестечком, виголосив проповідь.

    Митрополит Київський і всієї України підкреслив, що сила українців у єдності: «В єдності – наша сила, в розділенні – поразка. Коли народ наш гуртувався – досягав успіху, коли ж чвари та амбіції, заздрість та владолюбство роз’їдали правителів і суспільство – тоді приходила руїна. Так само і Церква наша досягала розквіту, коли гуртувалася навколо престолу Київського і зберігала внутрішній мир, відкидаючи незгоду, чвари та інші спокуси, а коли відступала від цих чеснот, то занепадала».

    Козаки, за словами митрополита, виконали заповідь любові до ближнього у битві під Берестечком.

    «Нині минає 370 років від часу битви під Берестечком, яка хоча і завершилася відступом козацького війська, однак навіки закарбована в пам’яті українського народу як перемога духу, перемога прагнення до свободи, перемога у боротьбі за право сповідувати батьківську православну віру. Не за чужу землю, не за скарби воювали козаки і віддавали своє життя. Не як найманці і не з примусу володаря йшли вони на боротьбу, але з любові до Бога, до православної віри, яка зазнавала утисків від сильних світу цього, та з любові до рідного народу, який був зв’язаний і принижений».

    Шануючи Всіх святих землі Української ми не додаємо їм слави, а нагадуємо собі про їхній приклад, яким потрібно йти по житті.

    «Святі землі Української – для нас духовні батьки й матері, вони наші вчителі й наставники. Навчаючись від життя їхнього ми утверджуємося у розумінні того, що і український народ ні чим не менший серед інших народів, серед яких Бог прославив угодників Своїх. Бо і серед наших предків звучала проповідь з вуст апостольських. З нашого роду вийшли сонми праведників. Історична Митрополія Київська, Церква Руси-України народила і великих святителів, і подвижників, які у чернечих подвигах просяяли, і сонм мучеників за істину, за православну віру. І було це не лише у давніх часах, князівських і козацьких, але і у близькому минулому. Тому окрім пам’яті всіх святих землі Української ми сьогодні особливо вшановуємо новомучеників та сповідників, які в Україні та в інших землях у ХХ столітті від гоніння безбожників постраждали».

    Предстоятель ПЦУ зазначив, що наш християнський і синівський обов’язок – пам’ятати про мужність і жертовність козаків, і гідно користатися тим даром свободи й незалежності, даром державності України та автокефалії Помісної Української Православної Церкви, який ми отримали в нинішній час завдяки в тому числі й козакам, що кров свою пролили на цьому полі.

    «Тож на цьому полі, яке почорніло від козацької крові, пролитої за віру і волю, закарбуймо собі на серці пам’ятати про уроки минулого і бути гідними тих дарів, які наші предки передали нам», – підсумував митрополит Епіфаній.

    Фото: ПЦУ

    За матеріалами пресслужби ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне