П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній нагадав про глибоку релігійність українців, закарбовану в Конституції

    Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній привітав із Днем Конституції України. 28 червня 1996 року Верховна Рада України прийняла нову Конституцію України – першу Конституцію незалежної української держави.

    «”Усвідомлюючи відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішнім та прийдешніми поколіннями…” – ці слова з преамбули Основного Закону багато про що нам говорять. Вони закарбовують, попри століття гонінь і богоборства, глибоку релігійність українського народу, наше потужне духовне коріння, яке, я переконаний, є доброю та міцною основою для розвитку сучасної державності», – підкреслив предстоятель ПЦУ.

    Митрополит Епіфаній назвав Конституцію доленосним документом, який ствердив віковічні прагнення українців жити в незалежній, суверенній, єдиній, демократичній державі, де саме людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю.

    «Основний Закон писався і приймався 25 років тому – задля добра для всіх нас. Як християни ми керуємося в житті Законом Божим, а як громадяни своєї країни – насамперед, Конституцією. Тож шануймо її, дотримуймося, виконуймо. Не можна її зневажати чи попирати, бо не можна порушувати основу», – зауважив предстоятель Української Церкви.

    Водночас він додав, що жоден людський закон не може бути абсолютно досконалим, як це є із заповідями Божими. «І благо тому народу, який свої закони прагне поліпшувати, взоруючись на Божественну істину, а не навпаки – через людські установлення підтримуючи сваволю та гріх».

    «Нині Україна проходить чи не найважче за часи своєї незалежності випробування війною. А тому нам, як ніколи, зараз потрібна єдність, чіткість, послідовність і справедливість Закону. Шануймо права та свободу, які дані нам Господом та гарантовані Конституцією. Але не забуваймо також про обов’язки і відповідальність за все, що ми робимо. З Днем Конституції, Україно!», – підсумував митрополит Епіфаній.

    Найсвіжіше

    Популярне