Субота, 11 Травня, 2024
Бiльше

    Завдяки Вознесінню встановлюється нерозривне єднання Бога і людини, – митрополит Епіфаній

    Завдяки Вознесінню Ісуса Христа, через Особу Сина Божого встановлюється нерозривне єднання Творця з творінням, Бога і людини, але нам потрібно бути готовим прийняти цей дар Святого Духа.

    Про це у своїй проповіді на свято Вознесіння Христове розповів предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній.

    «Спаситель і казав, що Він має піти від учеників – щоби звершити це єднання і через нього дати можливість для єднання з Богом, для прийняття Духа Святого і осягнення вічного життя кожній людині», – додав владика.

    Він розповів, що значення Вознесіння не лише в тому, що Христос зійшов на небо, але в тому що Він на небо відкрив шлях для всіх нас. І якщо раніше це було недосяжним через непрохідну відстань між природою Божественною і природою людською, то тепер ця відстань подолана і долається – у Христі та через Христа для всіх вірних.

    Митрополит Епіфаній зауважив, що коли ми звершуємо Божественну літургію, ми особливо відчуваємо Христову присутність. «І хоча ми не бачимо Спасителя так, як бачили Його апостоли, але ми віримо і стверджуємо: Христос посеред нас, – і є, і буде!»

    Предстоятель Православної Церкви України пояснив, що Бог послав Святого духа на Апостолів не одразу, щоб вони змогли підготуватись, перебуваючи в молитві. Так само і християнам треба трудитись, щоб прийняти Святого Духа.

    Водночас, немає сумніву що Святий Дух не дається людям за їх заслуги, а є даром Божим. Проте від нас залежить: чи готові ми його прийняти і чи зробимо це.

    «До такого приготування і спонукає нас Вознесіння. Воно нагадує, що двері Раю вже відкриті, що єднання земних з небесними звершене вже у Христі, але нам належить трудитися, щоби бути належно приготовленими для входження в Рай і задля нашого власного, особистого сходження на небеса», – підсумував митрополит Епіфаній.

    Найсвіжіше

    Популярне