Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Вселенський патріарх: пандемія показала відсутність діалогу між наукою та релігією

    Вселенський патріарх Варфоломій І розповів, що пандемія нагадала нам, наскільки ми вразливі. За його словами, докори церковним Таїнствам з одного боку і скептицизм до коронавірусу з іншого, свідчать про відсутність діалогу між наукою і релігією.

    «Це правда, що пандемія нагадала нам про те, наскільки ми вразливі до сили природи, але водночас, підкреслила цінність божественних дарів життя і здоров’я, жертовності та солідарності», – цитує слова патріарха Варфоломія panorthodoxsynod.

    Вселенський патріарх, перш за все, побажав, щоб Бог любові і милосердя, лікар душ і тіл, щоб упокоїв душі всіх, хто втратив життя, зміцнив пацієнтів у їхніх випробуваннях і втішити їхні сім’ї та родичів. Також він благословив усіх медичних працівників.

    Крім того, він наголосив, що релігія не ставить під сумнів науку, прогрес і внесок якої, зрештою, є результатом людського інтелекту, дорогоцінного дару Божого для людини.

    «Як ми нещодавно говорили, наука, коли вона відкриває сприятливі перспективи для майбутнього людства, є даром з неба. Однак ми вважаємо, що обома сторонами повинна бути взаємоповага та взаєморозуміння. На жаль, під час пандемії були особливо образливі слова проти Церкви та її Таїнств, тоді як, з іншого боку, були також релігійні служителі та звичайні віруючі, які заперечували існування коронавірусу, дискредитували або навіть демонізували зусилля вчених, приймаючи теорії змови, що ширяться в Інтернеті. Все це свідчить про зарозумілість та недостатні знання одного простору для іншого, і на жаль, про відсутність змістовного діалогу між релігією та наукою», – підсумував Вселенський патріарх Варфоломій.

    Найсвіжіше

    Популярне