П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Відкритість Церкви не означає зміну Божественної істини – митрополит Епіфаній

    Істина Божественного Одкровення, можливість прийняти дар Святого Духа і досягти спасіння та вічного блаженного життя через Господа Ісуса Христа відкрита не для якоїсь окремої спільноти, чи одного народу, але для всіх. Саме тому ми, як християни, повинні наслідувати ті приклади з Писання, які нам пропонує Церква для настанови й повчання. Церква може бути гнучкою і відкритою в тому, що стосується людського, але вона повинна бути незмінною в Божественних істинах.

    Про це під час проповіді сказав предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній.

    «Христос виявив відкритість до самарянки, хоча вона була і належною до народу, з яким у юдеїв була ворожнеча, і релігійна віра якої була відмінною, і сама вона була грішницею, в чому її викрив у розмові Господь. Цією відкритістю Спаситель здивував і жінку самарянку, і Своїх учеників, але завдяки їй були навернені до спасіння багато людей. Таку ж відкритість виявили ті з учеників Христових, які через гоніння змушені були піти з Єрусалима. Вони в Антиохії вперше стали проповідувати язичникам і багатьох з них навернули до істини, відкривши і для них можливість спасіння через пізнання Євангелія», – сказав митрополит.

    Він зауважив, що на цих самих прикладах маємо навчитися, якою має бути відкритість.

    «Вона в жодному разі не може полягати в тому, щоби християни й Церква приймали чуже вчення і відступали від істини заради симпатії чи похвали від інших. Христос не відкинув самарянку, але сказав їй прямо: «Ви кланяєтеся тому, чого не знаєте, а ми кланяємося тому, що знаємо, бо спасіння – від юдеїв» (Ін. 4: 22), тобто від тієї істини Божественного Одкровення, яка була їм явлена через Мойсея та пророків. Так само і ученики Христові не відкинули спілкування з язичниками, але вони проповідували їм необхідність зректися визначального для еллінізму багатобожжя і поклоніння ідолам».

    Митрополит Епіфаній зазначив, що з одного боку ми, як християни, повинні брати собі за приклад настанову апостола Павла, успіх проповіді якого був якраз обумовлений його відкритістю до всіх, як він сам свідчить, кажучи: «Будучи вільним від усіх, я всім підкорив себе, щоб більше придбати: для юдеїв я був як юдей, щоб придбати юдеїв; для підзаконних був як підзаконний, щоб придбати підзаконних; для тих, що не мають закону, – був як такий, що не має закону [не будучи таким, що не має закону перед Богом, але підзаконним Христу], щоб придбати тих, які не мають закону; для немічних був як немічний, щоб придбати немічних. Для всіх я став усім, щоб спасти хоч деяких» (1 Кор. 9: 19-22).

    Водночас, ми теж повинні виявляти відкритість до всіх, пам’ятаючи слова Христові: «Хто не проти вас, той за вас» (Лк. 9: 50), але наша відкритість не повинна бути приводом чи виправданням для прийняття неправди.

    «На догоду світу і людям Церква не може змінити істину, не може те, що Бог заборонив – дозволяти, те, що Господь засудив – схвалювати. В тому, що є людське – ми можемо бути відкритими, але в тому, що стосується Божественної істини – ми повинні залишатися непохитними», – підкреслив предстоятель ПЦУ.

    «Тож хочу побажати усім нам благодатного натхнення Духа Святого, щоби ми теж у своєму житті твердо трималися істини, але при цьому залишалися відкритими і щирими до всіх, своїм прикладом життя і любові до ближніх заохочуючи й інших ставати вірними і в Христовій Церкві досягати спасіння», – підсумував він.

    Нагадаємо Українська Церква розповіла, які свята віряни святкуватимуть в червні.

    Найсвіжіше

    Популярне