Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    Речник ПЦУ розповів про символізм образу Спаса Вседержителя у новій резиденції предстоятеля

    Речник Православної Церкви України архієпископ Чернігівський Євстратій (Зоря) розповів про особливості та символізм Образу Христа Вседержителя у новій Синодальній залі Митрополичого дому в Києві – резиденції предстоятеля ПЦУ.

    За його словами, образ багатий на внутрішній символізм, «адже це образ, який нагадує під час важливих церковних зустрічей та зібрань, що відбуватимуться тут, про Того, Хто є вічним Главою Церкви».

    «Саме тому в розкритій книзі, яку тримає Спаситель, вміщено слова з Євангелія від Іоана 15:5 “Я є лоза, а ви гілки; хто перебуває в Мені, і Я в ньому, той приносить багато плоду; бо без Мене не можете робити нічого”», – написав владика на своїй сторінці у Фейсбуці.

    Архієпископ Євстратій, зауважив, що за композиційну основу для образу взяті дві особливі ікони – мозаїчний образ Христа зі Святої Софії Царгородської та монументальний образ Христа-Пантократора з Володимирського собору Києва, роботи геніального Васнєцова.

    «Як на мене, втілення задуму Митрополита Епіфанія, здійснене художниками Віктором та Олексієм Григоровими – без сумніву є не тільки мистецькою окрасою, але також і яскравим та красномовним елементом, покликаним підкреслити духовну та історичну ідентичність Православної Церкви України», – підсумував владика Євстратій.

    Найсвіжіше

    Популярне