Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У будівлі МЗС України відкрилася виставка до річниці геноциду кримськотатарського народу

    У будівлі МЗС України 18 травня відкрилася виставка, присвячена 77-й річниці депортації кримськотатарського народу, повідомляє прес-служба українського міністерства.

    На виставці представлені роботи двох мистецьких проектів, що показують історію Криму до і після депортації 1944 року, передає Крим.Реалії.

    Перший – анімований фотопроєкт «Вкрадений Крим» Фатіми Османової та Ельдара Халіла – демонструє матеріали з сімейного архіву і розповідає про культурне життя кримськотатарського народу до депортації.

    Другий проєкт – твори кримського циклу українського художника Юрія Химича «Кримські старовини» – включає сотні графічних і живописних творів, присвячених Криму 1950-1982 років.

    «Кожен іноземний гість, який буде відвідувати Міністерство закордонних справ – а це міністри, глави парламентів, глави урядів, – будуть бачити цю виставку. Це живе і сильне художнє нагадування про ту справу, яке зараз об’єднує дуже багато країн світу: захист кримськотатарського народу і деокупація Криму», – сказав під час відкриття виставки голова МЗС України Дмитро Кулеба.

    Світлина: МЗС

    У відкритті виставки взяли участь лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв і голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, а також предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, голова Духовного управління мусульман Криму і муфтій Криму Айдер Рустемов, постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич, керівник Khymych Art Foundation Петро Зуєв і співзасновники Khymych Art Foundation Михайло Химич та Геннадій Друзенко.

    У вівторок, 18 травня, виповнюється 77 років від часу депортації радянським режимом кримських татар з Криму. В цей день в Україні і світі згадують жертв геноциду кримськотатарського народу.

    Найсвіжіше

    Популярне