Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Предстоятель ПЦУ пояснив, чому РПЦвУ досі функціонує у Києво-печерській лаврі

    Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній розповів, який нині православний статус має Києво-Печерська лавра.

    «Православний статус Києво-Печерської лаври — це пам’ятка державного значення. Вона перебуває у віданні держави. А вони (РПЦ в Україні, — ред.) там тільки на правах оренди, та й то невідомо, чи нині ці договори є дійсними і подовженими», — розповів предстоятель ПЦУ у програмі «Рандеву з Яніною Соколовою».

    Митрополит Київський і всієї України Епіфаній також пояснив чому РПЦвУ продовжує функціонувати в Києво-Печерській лаврі. За його словами, ПЦУ дозволяє таку ситуацію, бо не хоче нині всередині України відкривати «релігійний фронт».

    «Якщо ми проаналізуємо автокефальний рух, боротьбу за незалежність української церкви, то так вже історично склалося, що на початках, на жаль, українська держава не сприяла цьому. Українці також не до кінця зрозуміли, що треба мати свої незалежну помісну українську православну церкву. Якби в нас була незалежна церква від самого початку, то я впевнений, що не було б окупації Криму і війни на сході України».

    Митрополит Епіфаній додав: «І зараз дві лаври, які є надбанням і власністю українського народу, тимчасово перебувають, як я називаю, в духовній окупації. Прийде час, коли лаври належатимуть ПЦУ. Питання часу. Але зараз ми не хочемо створювати ще одни внутрішній релігійний фронт. Бо ми бачимо, що зараз відбувається на кордонах. Війська постійно очікують і Путін очікує будь-якого приводу. І ми як церква зараз не маємо права дати йому такий привід. Бо просто ми не зможемо ці лаври забрати. Ви розумієте, що може бути, якщо буде ворожнеча і боротьба. І для того, щоб не розпалювати нині ще цю релігійну ворожнечу… буде неправильно».

    Найсвіжіше

    Популярне