П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    “Яструби” і “голуби”: У РПЦвУ формується крило, лояльне Медведчуку

    Як ми передбачали, Російська православна церква в Україні (так звана “УПЦ”) зробила перший крок в реалізації “чорногорського сценарію” в нашій державі. Під виглядом релігійних процесій – хресної ходи – відбулися демонстрації з політичними гаслами. Найяскравіше це проявилось у Запоріжжі під керівництвом одіозного митрополита РПЦвУ Луки (Коваленка).

    Та події 21 березня привернули нашу увагу до іншого. Низка єрархів так званої “УПЦ” фактично проігнорувала наполегливі рекомендації свого предстоятеля, митрополита Онуфрія (Березовського), перенести “хресні ходи” на інші дні через загрозливу ситуацію із захворюваністю на коронавірус в Україні.

    Не є таємницею, що всередині РПЦвУ існували різні “табори”. Але після останніх подій можемо констатувати, що всередині так званої “УПЦ” зростає нове крило, лояльне Віктору Медведчуку.

    Перші ластівки

    Про те, що РПЦвУ немонолітна відомо давно. У вересні 2019-го  навіть з’явилась інформація, що Онуфрій міркував про перехід до Православної церкви України через спроби його посунути з поста предстоятеля РПЦвУ. Цю інформацію непрямо підтвердив лист митрополита РПЦвУ в Запоріжжі Луки, в якому він відмовлявся від запропонованої йому посади предстоятеля. Події 21 березня та ті, що їм передували, показали, що частина єпископату так званої “УПЦ” ставить свого шефа Онуфрія ні в що.

    Монополія Новинського

    Філія Московського патріархату в Україні вже давно є п’ятою колонною Кремля в нашій державі.  І найбільшим її прихильником (навіть священнослужителем) є Вадим Новинський, олігарх і нардеп від “Опозиційного блоку”. Він був чи не єдиним політиком такого масштабу, який постійно підкреслював свій зв’язок з РПЦвУ. Майже на кожне велике церковне свято українці могли побачити привітання Новинського з телевізору. Онуфрій навіть літав на його особистому літаку і читав молитви проти коронавірусу. Та монополію Новинського на меценатство і, відповідно, вплив на дії РПЦвУ зруйнував Віктор Медведчук.

    “Паломніца” Медведчука і таран Кремля

    Кум Владіміра Путіна вирішив перетворити лояльну йому частину так званої “УПЦ” на таран Кремля, яким Путін через Медведчука хоче атакувати українську владу зсередини. Віктор Медведчук завжди мав вплив на частину РПЦвУ. Але, на відміну від Новинського, це не афішував. І після втрати частини ресурсів, кум Путіна вирішив дістати свого козиря, а саме використати свій вплив на РПЦвУ на повну.

    Зверніть увагу: галас про “гониму” церкву почався майже відразу як українська влада запровадила санкції проти Медведчука та його партнерів. Що, зокрема, вилилось у закриття “каналів Медведчука”. Одночасно з цим дружина Медведчука, світська діва Оксана Марченко раптово перетворилась на набожну “Паломніцу”. Потім терміново зібрали збори “гонимих” у Києво-Печерській лаврі. Так поспішали, що “якість” зборів аж ніяк не відповідала кількості учасників.

    Але це організаторів, серед яких був керуючий справами РПЦвУ Антоній (Паканич), не бентежило. Головне – створити інформаційний привід про “гонимих” і оголосити про початок в Україні “чорногорського сценарію”. Нагадаємо, це коли інша країна через підконтрольну релігійну організацію розхитує ситуацію в сусідній країні.

    “Чорногорський сценарій” пішов не по плану

    Сам предстоятель РПЦвУ Онуфірй благословив масові зібрання вірян з політичними лозунгами  21 березня. І навіть мав очолити таку “хресну ходу” у столиці. Аж раптом в ці плану втрутився коронавірус. Кількість інфікованих щодня зростає і за кілька днів вся Україна може знову піти на жорсткий карантин. Тут треба віддати належне Онуфрію – за кілька днів до запланованих заходів він оголосив про їх перенесення і закликах сприймати це як “духовне випробування”. Здавалося, здоровий глузд переміг. Але дива не сталося.

    У суботу, 20 березня, проросійські рупори в Україні оголосили, що “хресні ходи” такі відбудуться. І транслюватиме їх наживо, як не дивно, канал, створений людьми Віктора Медведчука. Цю інформацію поширив і напівофіційний “Центр інформації” РПЦвУ, підконтрольний Антонію (Паканичу). Зранку 21 березня той самий митрополит РПЦвУ Антоній (Паканич) заявив, що йому відомо, що в Харкові, Черкасах, Запоріжжі відбудуться “хресні ходи”. І в той самий час він наголосив, що “ми не хочемо, щоб ми стали причиною ще одних нападів” на РПЦвУ через масові акції під час карантину. Дивна логіка, чи не так?

    Звернемо увагу ще на один момент. Офіційний сайт РПЦвУ (підконтрольний митрополиту РПЦвУ Клименту (Вечері)), як і низка рупорів на кшталт “СПЖ”,  не анонсували і до останнього не повідомляли про “хресні ходи” по містах України. Вони опублікували новину ввечері неділі, коли ця новина набула розголосу,.

    Помірковане крило Новинського і “яструби” Медведчука

    Ситуація виглядає наступним чином. Крило РПЦвУ, умовно лояльне Новинському та Онуфрію, усвідомило загрозу чи то всього “чорногорського сценарію” чи його реалізацію в умавах карантину. Це крило можна назвати поміркованим.

    З іншого боку, крило “яструбів”, лояльне Медведчуку-Марченко готове за будь-яку ціну виконати поставлене перед ним завдання з Кремля.

    Позиція митрополита Антонія (Паканича) допоки незрозуміла. Можливо він зараз знаходиться в “шпагаті” і свій остаточний вибір ще не зробив.

    Окремо хочемо нагадати, що Віктор Медведчук та його політсила є локомотивом інформаційно-психологічної спецоперації Росії щодо вакцинації українців проти коронавірусу. Вони роблять все, щоб українці вакцинувались лише російським “Спутнік-V” або не вакцинувались взагалі. У цьому світлі масові акції під час пандемії, за допомоги частини РПЦвУ, цілком лягають у формат цієї ІПСО. А значить це є співпрацею з ворогом – колабораціонізмом. І як раз проти законопроєкту про колабораціонізм і виступає РПЦвУ.

    Найсвіжіше

    Популярне