Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Сьогодні Естонія відзначає День Незалежності

    Сьогодні національне свято Естонської Республіки – День Незалежності. Декларація про незалежність Естонської республіки – “Маніфест до всіх народів Естонії” була ухвалена 24 лютого 1918 року в Таллінні.

    Про це пише “Укрінформ”.

    До своєї незалежності Естонія йшла приблизно тим самим шляхом, що й інші балтійські республіки. З середини ХІХ ст. почалося потужне естонське національне відродження, на яке російська імперія відповіла посиленням русифікації та політичними репресіями. Внаслідок подій Першої світової війни імперія розпалася. Саме тоді й було вперше проголошено незалежність Естонської Республіки.

    В результаті підписання пакту Молотова-Ріббентропа 1939 року, Естонія потрапила під сферу впливу СРСР, а пізніше була окупована Червоною армією та включено до складу Союзу.

    У 1941-1944 рр. відбувалася німецька окупація, а потім знову повернулися “совєти”. Майже одразу після встановлення радянської влади тисячі естонців піддалися депортації вглиб СРСР, відбулась імміграція росіян в Естонію.

    З 1987 року в країні почався рух за економічну самостійність одночасно зі зміцненням національного руху. 16 листопада 1988 року Верховна Рада Естонської РСР ухвалила Декларацію про суверенітет, де вперше в історії СРСР проголошувалось верховенство республіканських законів над загальносоюзними.

    20 серпня 1991 року в Таллінн прибули підрозділи 76-ї Псковської десантно-штурмової дивізії. Добровольцями була організована охорона Вишгороду в Таллінні (Тоомпеа), а також, Будинку радіо і телебачення. Народний фронт Естонії на Площі Свободи скликав мітинг, який поставив вимогу підтвердити незалежність Естонії. В той же день Верховна рада Естонії спільно з керівництвом Конгресу Естонії ухвалила рішення “Про незалежність Естонської держави та утворення Конституційної асамблеї”.

    Вже 17 вересня 1991 року Естонія була прийнята в ООН. У 2004 році країна стала членом Європейського Союзу і НАТО.

    Від імені українського народу послиня України в Естонії Мар’яна Беца та колектив Посольства оприлюднили привітання естонському народові з Днем Незалежності.

    “Шановні естонські друзі! Від імені уряду та народу України висловлюємо найкращі побажання з нагоди річниці Естонської Республіки! Ми високо цінуємо нашу співпрацю, Естонія – наш міцний союзник і друг. Бажаємо вам миру, процвітання та добробуту! Хай живе Естонія!”, – йдеться у офіційному повідомленні на сайті Міністерства зовнішніх справ України.

    Мовою оригіналу:

    Kallid eesti sõbrad! Ukraina valitsuse ja rahva nimel edastan kõige südamlikumad õnnesoovid Eesti Vabariigi Aastapäeva puhul! Hindame kõrgelt meie koostööd, Eesti on meie kindel liitlane ning sõber. Soovime teile rahu, õitsengut ja heaolu! Elagu Eesti!

    Найсвіжіше

    Популярне