Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    На Рівненщині священник РПЦвУ розповідає парафіянам ПЦУ, що їх дітей треба перехрещувати

    Священнослужитель московського патріархату на Рівненщині обходить парафіян ПЦУ і переконує їх перехрещувати своїх дітей.

    Про це повідомляє священник ПЦУ Іван Маркович у Facebook.

    «Знов ця сама історія, знов ті самі граблі. Благочинний РПЦ в Корці Ярослав Воят ходить по моїх парафіянах і наполягає, що їх дітей треба перехрещувати, тим самим принижуючи батьків за їхнє віросповідання», – написав він.

    Отець Іван закликав московського священнослужителя моспатріархату схаменуться поки не пізно, і назвав це релігійною дискримінацією.

    «Виправте свою поведінку. Свою недосвідченість і недалекоглядність тримайте в своєму рюкзаку. Люди відкрийте очі і розум», – підсумував священник.

    Нагадаємо, у липні 2020 року РПЦ випустила спеціальний документ у якому вимагала перехрещувати вірян ПЦУ. Цей документ прокоментував речник ПЦУ архієпископ Євстратій (Зоря) назвавши його несумісним із євангельським вченням. За його словами, російська церква так і не змогла богословськи обґрунтувати, чому потрібно перехрещувати вірян іншої православної церкви, і тому, зрозумівши безперспективність цих намагань, там їх полишили. Зберігши практику без пояснень і документального оформлення, на рівні «отак треба».

    Також і покійний митрополит Володимир (Сабодан) не дозволяв перехрещувати дітей із тоді ще УАПЦ і УПЦ КП: «людей з УПЦ КП і УАПЦ перехрещувати не потрібно». Тим самим він визнає ці таїнства дійсними. Про це йшлося ще у 2010 році і про це говорили і при скандалі із відспівуванням дитини у 2018 році. Чому ці питання і далі виникають у священства російського зразка? Невже все українське, а особливо церква так їм страшна що вони готові перекреслити канони церкви, заповіді Христа, поради свого ж предстоятеля блаженнішого Володимира (Сабодана)?

    «Визнаю одне хрещення на відпущення гріхів …» – співають в кожному храмі російської і української церкви кожної неділі. Тому слід також зазначити що, жодного офіційного документа всередині РПЦ та РПЦвУ, котрий би канонічно обґрунтовував та дозволяв повторне звершення Таїнств над православними українцями – не існує. Вже з цієї причини стає зрозумілим, що така практика «канонічним духовенством» звершується самочинно, без благословення Церкви, а отже, проти волі Божої. Натомість подивімось, що говорять з цього приводу канони Кафоличної, Святої, Соборної і Апостольської Церкви. Зокрема, 47-е Апостольське правило гласить: «Якщо єпископ або пресвітер знову охрестить того, хто отримав правильне хрещення – нехай буде позбавлений сану як той, хто насміхається з Христа і смерті Господньої»! А святий апостол Павло про неповторність Таїнства Хрещення говорить так: «Один Господь, одна віра, одне хрещення» (Еф. 4:5).

    Після цього виникає логічне запитання, чи залишається благодатність православного священика чи єпископа після того, коли він закликає парафіян ПЦУ повторно «перехрещувати» своїх дітей? Чим би не оправдовував він цей тяжкий гріх, але відповідь на це запитання міститься в самому 47-му правилі святих Апостолів: «нехай буде позбавлений сану як той, хто насміхається з Христа і смерті Господньої». Тому цей священник який пропагує перехрещування і не визнав таїнства хрещення у ПЦУ має бути позбавлений сану. Слід підкреслити що  не Бог, а лише служитель РПЦвУ не визнає хрещення в ПЦУ. Бог же, це таїнство хрещення – духовне народження – визнає, адже воно звершене во ім’я «Отця і Сина і Святого Духа».

    Найсвіжіше

    Популярне