Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    У 2007 році майбутній предстоятель ПЦУ говорив, що Українська Церква буде визнана

    17 травня 2007 року делегація з України відвідала Вселенського патріарха Варфоломія у Константинополі. Ця делегація відвідала Фанар в зв’язку з їх проханням надати Томос про автокефалію Православній Церкві в Україні. Серед делегації – молодий мирянин Сергій Петрович Думенко, теперішній митрополит Київський і всієї України Епіфаній, предстоятель Православної Церкви України.

    Про це нагадав архімандрит Романос Анастасіадіс, священнослужитель Вселенського патріархату на Криті.

    Архімандрит Романос Анастасіадіс розкрив деякі деталі візиту 2007 року.

    «17 травня 2007 р. Візит делегації з України до Вселенського патріарха. Метою візиту було прохання Вселенського патріарха пана Варфоломія надати Томос про автокефалію … Серед великої делегації – молодий мирянин Епіфаній (у мирі Думенко Сергій Петрович), якому, як бачимо, Вселенський патріарх приділяє особливу увагу, хоча він і не був найважливішим представником делегації. Вселенський патріарх закликає його закінчити освіту, дуже добре вивчити грецьку мову і повернутися в Україну. Може, в усьому цьому є щось пророче?», – резюмує архімандрит.

    Тому можна сказати, що підготовка до надання Томосу про автокефалію розпочалася за 11 років до Об’єднавчого собору Православної Церкви України, який відбувся 15 грудня 2018 року. 5 січня 2019 року Православна Церква України отримала Томос про автокефалію від Церкви-матері. Вселенський патріарх Варфоломій особисто вручив Томос про автокефалію Предстоятелю Православної Церкви України – Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України пану Епіфанію.

    Найсвіжіше

    Популярне