Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    ЄСПЛ прийняв до розгляду скаргу у справі України проти Росії щодо Криму

    14 січня Велика Палата Європейського суду з прав людини у Страсбурзі винесла рішення про прийнятність міждержавної справи за позовом України проти Російської Федерації № 20958/14 (щодо Криму).

    Про це повідомив у Фейсбуці заступник міністра юстиції України – уповноважений з питань Європейського суду з прав людини в Міністерство юстиції України Іван Ліщина.

    “Прийнятно!”, – написав Ліщина.

    Він також опублікував рішення ЄСПЛ, в якому Суд погодився з позицією України, що Росія з 27 лютого 2014 року здійснює ефективний контроль над АР Крим та містом Севастополем, які є невід’ємними частинами України. РФ, в свою чергу, стверджувала, що здійснює контроль над Кримом з 21 березня 2014 року.

    “Приймаючи це рішення, суд враховував, зокрема, розмір і силу посиленої російської військової присутності в Криму з січня по березень 2014 року, без згоди української влади чи будь-яких доказів того, що існує загроза для дислокованих там російських військ, згідно до відповідних двосторонніх угод між Україною і РФ, чинних на той час. Суд також визнав звіт українського уряду послідовним протягом усього розгляду справи; вони надали детальну та конкретну інформацію, підкріплену достатніми доказами, щоб довести, що російські війська не були пасивними спостерігачами, а брали активну участь у передбачуваних подіях”, – йдеться у рішенні ЄСПЛ.

    Адвокат Сергій Заєць (УГСПЛ) звернув увагу на такі моменти в рішенні ЄСПЛ:

    “1. Суд чітко позначив, що він не береться вирішувати питання щодо законності “приняття Криму, по російському закону, до складу РФ”.
    2. Суд визнав, що Росія може бути відповідальною за можливі порушення прав людини в період з 27 лютого 2014 року.
    3. Суд також вирішив повідомити РФ про скаргу щодо передачі українських ув’язнених на територію Росії при приєднати її до цієї скарги, а питання щодо прийнятності вирішити на більш пізніх стадіях”.

    Найсвіжіше

    Популярне