Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Ветерани – захисники інтересів держави, а не окремих партій

    Ветерани – захисники Батьківщини, які стали на оборону України від російської агресії в 2014 р в смертельній битві з сильним і підготовленим супротивником: кадровими частинами російської армії, які нахабно і незаконно вторглися на територію України, російськими військовими відпускниками (так називає Москва кадрових військовослужбовців РФ , які прибули на схід України “у вільний від роботи час” воювати проти української держави), і, нарешті, казакамі, “добровольцями” та іншою наволоччю, які як стерв’ятники за вказівкою кремлівських спецслужб злетілися проливати кров українського народу для утвердження ідеалів “русского міра”.

    Після закінчення служби і повернення додому ветерани АТО переходять до мирного життя, яке непросте і вимагає постійної готовності щодня доводити свою професійну підготовку в гострій конкуренції за робочі місця. Для ветеранів виявиться, що в українському суспільстві трохи інші цінності, ніж ті, які здаються фундаментальними, властивими українським військовим на лінії зіткнення з ворогом. Це тривожить захисників Батьківщини після їх повернення, збиває з пантелику, чому цінності в мирному житті, за які воюють наші ветерани на сході України, так відрізняються від їх розуміння бойового братерства, важливості взаємної підтримки і чесності в поведінці. Можливо на лінії зіткнення серед українських військових і не ідеальна ситуація в людських взаєминах, але точно, вона кардинально відрізняється від тієї в мирному житті, де ворожих позицій не видно на будь-якій відстані. У цьому певним чином винне українське суспільство, і особливо медіа, які в гонитві за скандальною інформацією створюють атмосферу нервозності та невпевненості серед наших громадян. Напруга передається ще в більших розмірах ветеранам, які повернулися з Донбасу, які розуміють ненормальність ситуації і часто шукають виходу з неї шляхом активних дій, виступів з вимогами змін на краще. Активну життєву позицію ветеранів помітили багато партій, які стали використовувати потенціал захисників Батьківщини для їх залучення до багатьох суспільно-політичних акцій, різних формах протесту з метою досягнення власних програмно-партійних цілей.

    Ветеранський рух хочуть також “використовувати” деякі суспільно-політичні сили, які не сприймають процес мирної деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій в конституційно-правовий простір України. Тут часто використовуються наративи, що об’єктивно грають на руку Кремлю. Україну закликають вийти з Мінських угод або відмовитися від тимчасово окупованих територій Донбасу, що створює всі умови для Москви поставити питання про зняття санкцій з РФ у зв’язку з виходом Києва з Мінських домовленостей або відмовою від тимчасово окупованих територій Донбасу. Мінські угоди є далеко не ідеальним документом, хоча він, загалом, має рамковий характер при вирішенні будь-яких збройних конфліктів. Цей мирний план підтримується міжнародною спільнотою і нашими західними союзниками. У ньому концептуально йдеться про повернення тимчасово окупованих територій України та зникнення незаконних “Л/ДНР”. Від Мінська можна з користю відмовитися лише реально показавши міжнародним партнерам справжню політику Кремля, спрямовану на його блокування. Цим зараз і займається наша делегація в ТКГ. Тож не дивно, що частина противників Мінська таємно фінансує Москва, а інші опоненти деокупації, здається, так до кінця і не розуміють принцип непорушності кордонів. Тому що, якщо ви добровільно віддаєте ворогові частину своїх земель, то він обов’язково повернеться за іншою. Тому повернення тимчасово окупованих територій потрібно просто сприймати як політичну аксіому. При цьому не забуваємо, що заперечення територіальної цілісності України є кримінальним злочином, до якого держава ставиться дуже серйозно.

    Таким чином, прийшло, нарешті, час нам усім зрозуміти, що ветерани в важких боях захищали державний суверенітет і територіальну цілісність України, а не якісь “хотілки” окремих видатних діячів чи партій. Тому ветеранський рух має бути над політиканством і поза політичних партій, які будуть постійно змінюватися при владі, він повинен бути разом з державою в захисті його національних інтересів.

    Олександр Левченко, історик, дипломат.

    Найсвіжіше

    Популярне