Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Верховний суд встав на бік вірян ПЦУ з села Ділове на Закарпатті

    Верховний Суд України відхилив клопотання адвокатів РПЦ про зупинення виконання рішення Рахівського районного суду Закарпатської області.

    Про це йдеться у відповідній ухвалі суду, оприлюдненій 28 грудня 2020 року, де також вказано, що сторони справи мають можливість надати відзив на касаційну скаргу до 22 січня 2021 року.

    Нагадаємо, у листопаді минулого року апеляційний суд Закарпатської області залишив без змін рішення Рахівського районного суду. Тоді суд встановив, що віряни московської церкви безпідставно володіють й користуються майном парафії ПЦУ, храмом, документами, печатками, і тим самим перешкоджають парафіянам ПЦУ здійснювати свої релігійні обряди.

    Закарпатський апеляційний суд зазначив, що релігійна громада ПЦУ в селі Ділове створена за бажанням віруючих громади для спільного здійснення права на свободу віросповідання, вираження та поширення православної віри.

    “Ще раз звертаюсь до представників Хустської єпархії РПЦвУ та до її захисників у «високих» кабінетах Закарпаття – виконуйте Закони України, бо відплата за їх не виконання – НЕМИНУЧА”, – прокоментував судове рішення єпископ Ужгородський і Закарпатський ПЦУ Варсонофій.

    Згідно загальних зборів громади, які відбулися 17 лютого 2019 року, громада Успіння Пресвятої Богородиці с. Ділове Рахівськoгo райoну Закарпатськoї oбласті абсoлютнoю більшістю гoлoсів ухвалила рішення вийти зі складу Хустськoї єпархії Рoсійськoї Правoславнoї Церкви в Україні (Мoскoвськoгo патріархату) та разoм із храмoм та всім майном приєдналась дo Закарпатської єпархії Правoславнoї Церкви України.

    Та представники РПЦвУ вдалися до насильства проти вірян ПЦУ. У серпні представники Хустської єпархії Російської православної церкви в Україні побили людину, яка разом з громадою виявила бажання перейти в лоно канонічної Православної Церкви України. Син настоятеля громади РПЦвУ храму на честь Преображення Господнього Рахівського району погрожував вірянину Православної Церкви України Івану Годинчуку фізичною розправою.

    Отець Віктор Білан, благочинний Рахівського благочиння ПЦУ розповідав, як на нього чинився тиск і сипались погрози після того як Православна громада в селі Ділове Рахівського району на Закарпатті у січні-лютому 2019 року проголосувала за перехід від РПЦвУ до ПЦУ і зареєстрували свою нову релігійну організацію.

    Найсвіжіше

    Популярне