Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    На Рівненщині будують новий храм ПЦУ

    В урочищі Гурби неподалік сіл Мости і Зелений Дуб на місці найбільшої в історії УПА баталії із НКВС розпочали будівництво нового храму.

    Про це повідомило видання Вісти Рівненщини з посиланням на допис архімандрита Онуфрія Ляда у соціальних мережах.

    “На початку цього тижня з Божою допомогою благополучно розпочали роботи по заливанню фундаменту нового храму на честь святителя Спиридона Тримифунтського.

    Дякуємо усім, хто долучився і долучається до цієї Боговгодної справи”.

    https://www.facebook.com/onufriylyada/posts/178411220683185

    В урочищі “Гурби” відбувся найбільший бій в історії Української Повтанської Армії. Це місце пам’яті, слави та відваги українського народу.

    Саме на Рівненщині зародилася Українська Повстанська армія. Вона стала феноменом для України і світу. Повстанці вели партизанську війну аж 12 років. У Великодні дні 1944 року на Рівненщині відбулася Гурбинська битва – наймасовіша в історії УПА. Озброєному до зубів 35-тисячному війську НКВС протистояли приблизно 5 тисяч українських повстанців. Більшовики називали операцію успішною, бо, мовляв, розбили «банду українсько-німецьких націоналістів». А повстанці вважали бій трагічним, але переможним, адже дієздатні сили вдалося зберегти.

    Сьогодні в урочищі Гурби, на місці наймасовішої в історії УПА битви, діє чоловічий монастир ПЦУ. А пам’ять полеглих вшановують щороку на третій день Великодня

    Найсвіжіше

    Популярне