Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Для Польської церкви Онуфрій вже не митрополит Київський, – релігієзнавець

    Польська Православна Церква направила лист Онуфрію, не згадавши його титул. Це означає, що для них Онуфрій (Березовський) вже не митрополит Київський.

    Про це написав релігієзнавець Олександр Єфременко на своїй сторінці у Facebook.

    «14 грудня 2020 року на ім’я Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія надійшов лист від Польської Православної Церкви, в якій висловлюється турбота про єдність Православ’я в сучасному світі“, звучить заголовок на веб-ресурсі Інформаційно-просвітницького відділу РПЦвУ де опубліковано документ повністю. Проте у шапці листа немає жодної згадки про очільника РПЦвУ Онуфрія, натомість є звернення в першому абзаці до „всіх православних“. Документ за структурою оформлення має вигляд як звичайна заява. Виникає закономірне питання, чому в РПЦ в Україні взагалі вирішили що звернення адресоване саме на „ім’я Онуфрія“. І чому тоді ви тілі документу жодної згадки про адресата отримувача — Онуфрія (Березовського)? Тобто для Польської Православної Церкви Онуфрій вже не митрополит Київський», — написав він.

    Релігієзнавець додав, що офіційний сайт РПЦвУ переможно звітує про нібито підтримку Онуфрія й РПЦ від Польської Православної Церкви, але сама РПЦ вже понад 2 років лякає розколом в православ’ї й використовує стратегію шантажу: або буде по нашому або влаштуємо розкол. Польська Православна Церква висловлює турботу про єдність православ’я до «всіх православних». У трактовці РПЦвУ цей лист легалізовує мантру про «розкол».

    Олександр Єфременко звернув увагу, що у листі немає жодної згадки про неучасть РПЦ у Всеправославному соборі на острові Крит в 2016 році, на якому мали розв’язати українське церковне питання, щодо автокефалії. «Адже саме РПЦ пішла на самоізоляцію після 2016 року, а у 2018 розірвала євхаристійне єднання із Вселенським патріархатом, через надання Томосу ПЦУ. Пізніше РПЦ почала це робити із всіма церквами, які визнали автокефалію ПЦУ».

    «Після того, як Грецька православна Церква та Олександрійська церква визнали об’єднану Православну Церкву України, в Туреччині, було зареєстровано „Товариство православних російськомовних віруючих“. Тобто почали ділити вірян за національними рисами. Московський Патріархат в кінці 2019 зареєстрував нову асоціацію в Туреччині на канонічній території Константинопольського Вселенського Патріархату… Але про це у листі Польської ПЦ ні слова», — зауважив релігієзнавець.

    «ПЦУ це не церква тільки українців, це помісна церква у якій моляться всі народи, які проживають в межах України, — пише релігієзнавець. — Саме РПЦ намагається маніпулювати національними ознаками й по всьому світі створювати парафії підпорядковані Москві. Все що осуджуються в листі, прямо стосується дій РПЦ».

    Нагадаємо, щорічне офіційне видання Вселенського патріархату не визнає титулів єпископів МП в Україні.

    Найсвіжіше

    Популярне