Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    У ПЦУ моляться за спокій душі митрополита Даниїла у 15-ті роковини з дня його упокоєння

    10 грудня 15 років тому упокоївся митрополит Рівненський і Острозький Даниїл (Чокалюк) – знаний богослов, відданий служитель Христової Церкви. Для багатьох людей владика Даниїл є натхненником сильної віри, великої любові, а також доброти й милосердя. У зв’язку з цією датою у академічному храмі апостола і євангеліста Іоана Богослова була відслужена панахида. За упокій владики Даниїла (Чокалюка) молилось духовенство Київської православної богословської академії (КПБА), аспіранти та студенти цього закладу.

    Про це йдеться на сторінці Православної Церкви України й сторінці КПБА у Facebook.

    З раннього віку він відчував віру і любов до Бога та Церкви, а батько надихав його до духовного зростання. Тому пізніше майбутній митрополит вирішив здобувати освіту в духовних закладах. 1983 рік став насиченим на знакові події у його житті: він був рукоположений у сан диякона, а невдовзі – священника. Крім того, митрополит Даниїл став викладачем Духовної Семінарії в Одесі. А через два роки в Свято-Успенському чоловічому монастирі був пострижений у ченці.

    Митрополит Даниїл присвячував час просвітницькій та викладацький діяльності. Владика любив не лише навчати, а й сам постійно збагачував свої знання. З 1987 по 1990 рік проживав у Греції, де опанував грецьку мову й навчався на аспірантурі у Фессалонікійському університеті. Після завершення навчання він зрозумів, що бажає повернутися в Україну для служіння своєму народу, і через це відмовився від служіння у православній Греції.

    З 1990-х років на різних нивах митрополит Даниїл працює на благо Православної Церкви. Як церковний дипломат він активно трудився для визнання Української Церкви та відстоював її незалежність і самостійність. Будучи ректором Київської Духовної Семінарії, постійно трудився над вдосконаленням навчального процесу і якістю духовної освіти, дбав про добробут студентів і викладачів. Будучи намісником Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря, як добрий господарник, владика Даниїл доклав чималих зусиль для відновлення святої обителі та чернечого життя при ній. А в 1994 році розпочинається шлях його єпископського служіння.

    У 2000-му році митрополит Даниїл став керуючим Рівненською єпархією й за час свого служіння згуртував священнослужителів. З благословення та ініціативи владики світ побачив чимало духовних праць і випуски єпархіальної газети “Духовна нива”. Він брав участь у різноманітних культурно-просвітницьких заходах, піклувався про викладання християнської етики та розвиток недільних шкіл, долучався до відновлення культурно-історичних пам’яток Рівненщини і всіляко допомагав нужденним…

    Життя владики обірвалося у віці 47 років через важку недугу. І хоч не все із задуманого він встиг здійснити, своїми словами, ревним служінням і благими діяннями він у повній мірі засвідчив свою любов до Бога, Церкви і України. Тому сьогодні з особливою ревністю молімося за упокій душі митрополита Даниїла. Вічна пам’ять!

    Фото: КПБА

    Найсвіжіше

    Популярне