Понеділок, 22 Квітня, 2024
Бiльше

    Одна з найстаріших військових церков відзначила престольне свято

    21 листопада своє престольне свято відзначила одна з найстаріших військових церков – Храм Архистратига Михаїла, розташований на території військового містечка особового складу Червоноградського гарнізону. Ось вже близько двох десятків років двері храму цілодобово відчинені для всіх спраглих духовного опертя та молитви, повідомляє АрміяInform.
    – Це наша принципова позиція, – наголосив настоятель церкви і військовий капелан, протоєрей Андрій. – Кожен воїн, його дружина чи дитина, або й інші родичі можуть зайти до храму і отримати те духовне наповнення, яке потрібне нам і в хвилини розпачу, і в години радості.

    Світлина: АрміяInform

    Капеланський храм збудовано на кошти та зусиллями воїнів Держспецтрансслужби. Спочатку це була порівняно невелика споруда, яку згодом розбудували та оздобили. Особлива гордість парафії – дзвіниця.
    Кожного, хто потрапляє в цей храм, насамперед зустрічає копія Томосу про автокефалію, що 6 січня 2019 року в Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій вручив предстоятелеві Православної церкви України митрополитові Київському і всієї України Епіфанію.
    Також вражають красою і дещо незвичним дизайном «царські врата» ручної роботи. Вони стилізовані під зразок Малого Герба України – тризуба. За словами капелана, так зроблено свідомо, адже перші подібні іконостаси можна було побачити в Америці, де після поразки Національної революції 1917–1921 років оселилось чимало емігрантів з України. Люди прагнули не лише зберегти свою віру, але й національну ідентичність. Саме тому такий український символізм отець Андрій взяв за основу оздоблення військової духовної святині в Україні. А ще тут зберігається хоругва військового підрозділу гарнізону. Воїни називають її духовним прапором свого з’єднання.
    Світлина: АрміяInform

    – Цю хоругву на моє прохання виготовила Софія – одна з відомих місцевих майстринь, – продовжив розповідь священник. – І тому вона має особливу цінність, адже несе молитву і тепло рук української жінки-берегині.
    Світлина: АрміяInform

    Також серед унікальних артефактів церкви є столітній хрест та ікона українського князя Миколи Святоші, яку частині передали з Києва. Отець Андрій наголосив, що покликанням Храму Архистратига Михаїла є не навертати людей до тієї чи іншої релігії, адже тут раді всім воїнам, які в силу різних обставин мають потребу в душпастирській опіці. Головне – не боятися бути правдивим перед собою, і тоді дорога до Бога буде прямою і широкою.
    Світлина: АрміяInform

    Найсвіжіше

    Популярне