Вівторок, 21 Травня, 2024
Бiльше

    Це ганьба для заповідника, – Релігієзнавець вимагає повернути надгробок архієпископа УАПЦ Нестора

    Релігієзнавець Андрій Ковальов вимагає від заповідника Софія Київська повернути надгробну плиту на могилу владики УАПЦ Нестора (Шараївського).
    Про це він написав у групі Історія УАПЦ у Facebook.
    «На мою думку – понівечена могила мученика та сповідника за Віру, великого подвижника українського церквоно-визвольного руху та УАПЦ вбитого російсько-більшовицькими окупантами голодом – архієпископа Нестора (Шараївського) – це ганьба для Національний Заповідник “Софія Київська”».
    Андрій Ковальов зробив невелику історичну розвідку на основі на дослідження доктора історичних та доктора церковно-історичних наук, професора Ірини Преловської.
    29 жовтня 1929 року – у Києві від голоду помер архієпископ Української Автокефальної Правосланої Церкви Нестор (Шараївський). За три роки до початку великого Голодомору – геноциду українського народу російські окупанти у Києві довели до зубожіння і заморили голодом великого подвижника Української Автокефальної Православної Церкви.
    31 жовтня 1929 року Всеукраїнська Православна Церковна Рада висловила побажання поховати архієрея біля стін Великого Софійського собору.
    Окупаційна влада не давала дозволу на похорон біля Софії і вже розглядався варіант поховати Владику Нестора на Лук’янівському цвинтарі, але російсько-більшовицькі окупанти перелякалися, що похорон на Лук’янівському цвинтарі перетвориться на «мітинг українського націоналістичного елементу». Врешті мученика і сповідника Віри архієпископа Нестора (Шараївського) поховали біля стіни Михайлівського приділу Великого Софійського собору.
    У 1934 року працівники Національний заповідник «Софія Київська» за наказом російської окупаційної влади зняли надгробну плиту з могили мученика-архієпископа Нестора (Шараївського) і заклали могилу бруківкою.
    Зараз надгробна плита Владики Нестора зберігається в одному з корпусів Національного заповідника «Софія Київська».
     


    Світлини дивом збереженої надгробної плити архієпископа Нестора (Шараївського) зроблені Іриною Преловською.

    Найсвіжіше

    Популярне