П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У Литві українці започаткували нову традицію до Дня захисника України

    Українські дипломати спільно з українською громадою в Литві започатковали до Дня захисника України традицію пов’язання стрічок та покладання квітів до пам’ятних хрестів, встановлених на Горі хрестів на честь українських воїнів.

    Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу посольства України в Литовській Республіці.

    «13 жовтня 2020 року у священному місці Литви, на Горі хрестів, поблизу міста Шяуляй, у переддень Дня захисника України — свята, що відзначається в Україні 14 жовтня у день святої Покрови Пресвятої Богородиці водночас з Днем Українського козацтва, Посольством України у Литовській Республіці, спільно з українською громадою у Литві, започатковано традицію пов’язання стрічок та покладання квітів до пам’ятних хрестів, встановлених на Горі на честь українських воїнів», – йдеться у повідомленні.

    Світлина: фейсбук Посольства України в Литві

    У заході взяли участь посол України в Литовській Республіці Володимир Яценківський, віцемер міста Шяуляй Домас Грішкявічюс, керівництво та представники громади українців «Карпати» м. Шяуляй, громадських благодійних організацій та ЗМІ, дипломати посольства.
    Священник Української греко-католицької церкви Пресвятої Трійці міста Вільнюс отець Тадей Годованець (чину Святого Василя Великого) виголосив молитву за мир в Україні, за здоров’я сучасних оборонців Української держави.
    Світлина: фейсбук Посольства України в Литві

    Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять полеглих українських воїнів.
    Як зазначається, традиція встановлення пам’ятних хрестів військовослужбовцями Збройних Сил України, які проходять медичну реабілітацію в Литві, започаткована 19 квітня 2017 року за ініціативи посольства України в ЛР та підтримана колективом Військового реабілітаційного центу Збройних Сил Литви м. Друскінінкай – закладу, в якому проходять реабілітацію українські герої. Наразі вже встановлено 29 пам’ятних хрестів.
    Світлина: сайт Посольства України в Литві

    Гора хрестів є меморіалом жертвам насильницьких депортацій з Литви, здійснених радянським тоталітарним режимом, де встановлено, за різними даними, від 50 до 100 тисяч хрестів.
    Світлини: Ukrainos Ambasada Lietuvoje / Посольство України в Литві/Фейсбук

    Найсвіжіше

    Популярне