П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Юраш: УПЦ (МП) залишається наймасовішим середовищем російської ідентичності в Україні

    Надзвичайний повноважений посол України у Ватикані, експерт з питань державного церковних взаємин Андрій Юраш прокоментував становище УПЦ (в єдності з Московським патріархатом) в Україні. За словами посла, нема немає сумнівів, що УПЦ досі Московського патріархату.

    «Офіційна назва церкви “Українська Православна Церква”, але беручи до уваги розуміння реалій, то існуюча традиція вживання терміну УПЦ Московського патріархату, цілком відповідає тій суті структури, про яку йдеться», – розповів Юраш в ефірі Еспресо.

    Андрій Юраш каже, що суспільство України абсолютно чітко зреагувало на всі виклики і в тому числі на виклики в церковній площині. «Бо на фоні триваючої війни навряд чи можуть толеруватися будь-які речі які пов’язані із тим, що хтось в якийсь спосіб і далі продовжує нести умовно кажучи, проросійську чи відверто російську ідентичність».

    «Як би там не було, якби це не заховували в найрізноманітніші обгортки, УПЦ Московського патріархату де-факто залишається до цього часу найбільш масовим середовищем, в якому абсолютно очевидні маркери російської ідентичності є присутні в українському суспільстві», – підкреслив Андрій Юраш.

    Він впевнений, що через проросійськість УПЦ (МП) є її несприйняття в Україні.

    «Тому є бажання дуже багатьох громад на різних рівнях змінити свою приналежність, що з боку УПЦ МП зустрічає несприйняття. Тому є очевидна реакція влади на абсолютну неконструктивну позицію церковного керівництва, одна частина з якого повністю мовчить, не бажає якось реагувати відповідати, а інша частина репрезентована митрополитом Павлом і далі собі дозволяє в найжорсткіших і найобразливіших, найнетолерантніших висловах говорити і про керівництво держави і про будь-яких опонентів».

    Посол України у Ватикані впевнений, що санкції на окремих представників УПЦ (МП) є знак і абсолютно чіткий рух з боку держави, який вказує, що Україна і державна влада на всіх рівнях, при тому використовуючи абсолютно легітимні, законні методи, більше не буде толерувати прямих чи прихованих якихось конструкцій, які будуть просувати російські, чи проросійські наративи.

    Санкції можуть навіть сприяти переходам до ПЦУ, впевнений Юраш, адже «кожен священнослужитель зрозуміє, що далі ситуацію, яку більше 30 років зважаючи на нашу традиційну толерантність, наше бажання бути максимально сприятливим до виявів абсолютно будь-якої ідентичності, в умовах відвертої війни, в умовах смертельної зброї для української державності, далі толерувати не є можливим».

    Щодо візиту ВРЦіРО до Ватикану пан Андрій сказав: «Мабуть, відкривається нова сторінка у взаєминах між святим престолом і релігійним середовищем України. Раніше, до цього часу, стосунки Апостольської столиці з релігійними організаціями в нашій державі відбувалися за кількома векторами. Ну звичайно основним найбільш зрозумілим це був вектор саме взаємини із католицькими церквами: греко-католицькою, римо-католицькою. Так само Апостольська столиця мала, відповідно до певної традиції, певних уже речей, які перейшли в спадщину до сьогоднішнього моменту, стосунки із Українською Православною Церквою Московського патріархату, як наслідок певних і доволі різнобічних стосунків Ватикану і з Російською Православною Церквою».

    «Тепер ми маємо нові реалії і дуже важливо, що чільні особи Апостольської столиці абсолютно системно і адекватно зреагували на нашу пропозицію, яку ми зробили ще у серпні цього року… 6 серпня я звернувся до папи Франциска під час нашої приватної розмови про потребу розвивати взаємини у більш ширшому контексті і в першу чергу згадав Всеукраїнську раду церковну релігійних організацій, як унікальну і в Україні, і в певному сенсі навіть загальносвітовому вимірі міжрелігійну структуру», – поділився Юраш.

    Посол України у Ватикані каже, що папа дав відповідне доручення і державному секретареві кардиналу П’єтро Пароліну і потім уже сама зустріч перейшла в практичну площину.

    «Апостольська столиця бачить увесь комплекс і всю палітру релігійних організацій нашої держави. Вона зробила дуже серйозний жест. Це було дуже помітно навіть під час останньої кульмінаційної події тижня – молитви за єдність християн у базиліці Святого Петра, поза мурами, на спеціальній молитві яку очолював Папа Франциск. Таким чином як і в дуже багатьох політичних і геополітичних, а в даному контексті геоцерковних реаліях ми відкриваємо нову сторінку взаємин. Більш системного усвідомлення всіх реалій і значної зміни до теперішніх векторів взаємодії», – підсумував Андрій Юраш.

    Найсвіжіше

    Популярне