Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Московський проспект: Скандальний окружний адмінсуд Києва повернув проспекту Бандери попередню назву

    Скандально відомий Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) повернув проспекту Бандери в Києві його попередню назву – Московський проспект. Також рішенням суду вулиці Михайла Омеляновича-Павленка повернуто назву вулиці Суворова.

    Про це йдеться в офіційному реєстрі судових справ.

    ОАСК визнав протиправним і скасував рішення Київської міськради від 7.07.2016 «Про перейменування вулиць, проспектів і провулків у місті Києві». Таким чином суд скасував рішення про перейменування вулиці Суворова на вулицю Михайла Омеляновича-Павленка і Московського проспекту у проспект Степана Бандери.

    Влітку 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва ухвалював, що проспекти Московський і Генерала Ватутіна були перейменовані в Степана Бандери і Романа Шухевича з порушенням процедури.

    На це рішення суду відреагував політик й історик Володимир В’ятрович. «Це виключно політична провокація установи, яку треба ліквідувати, поки вона не скасувала Акт проголошення незалежності. P.S. В рішенні ОАСК немає навіть згадки про постанову апеляційного суду і воно обґрунтовується тим, що «проект рішення, пояснювальна записка до проекту рішення, протоколи чергового засідання постійної комісії Київської міської ради з питань найменувань не містять в собі історичного дослідження відносно критеріїв відбору таких осіб з урахуванням положень Закону України “Про правовий статус та вшанування пам`яті борців за незалежність України у XX столітті”».

    Варто зазначити, що ОАСК потрапляв у низку скандалів. Так у МОН заявили, що вивчають рішення ОАСК про перегляд підручників з історії за позовом Портнова. Крім того, коли суддя ОАСК Павло Вовк заблокував закон про перейменування РПЦвУ, він їздив за благословенням до очільника УПЦ МП Онуфрія. Також благословення від служителя РПЦвУ отримала суддя Анна Кузьменко. Священник РПЦвУ, який окроплював кабінет цієї судді ОАСК, у 2019 році їздив до Москви. Окрім цього 4 вересня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва призупинив ліквідацію «УПЦ КП», розпочату за підписом почесного патріарха Філарета на Об’єднавчому соборі, задовольнивши заяву адвокатів «Київського патріархату».  Проте вже 11 листопада 2019 року, було призначено апеляційний розгляд у цій справі на якому було скасоване вищезгадане рішення ОАСК.

    Найсвіжіше

    Популярне