П’ятниця, 20 Вересня, 2024
Бiльше

    Підозру отримав священник, який дякував окупантам за «брудну криваву роботу» в Україні

    Правоохоронці оголосили підозру уродженцю Львова, що служив священником в УПЦ (МП), а потім вів блог, у якому виправдовував дії російських військових в Україні.

    Про це повідомили в Офісі генпрокурора.

    Слідчі зазначили, що раніше підозрюваний протягом 12 років служив у львівському соборі УПЦ (МП), з 2005 року проживав у Києві, а у 2014 році втік до Москви.

    Після початку повномасштабного вторгнення росії чоловік у соцмережах поширював для необмеженого кола користувачів повідомлення та відеозаписи, у яких виправдовував збройну агресію рф проти України та публічно закликав до агресивної війни.

    Зокрема він підтримував та популяризував дії росії, прославляв військових рф, поширював російські наративи про «секретні біолабораторії» в Україні та «укронацистів». Чоловік стверджував, що «українці самі у всьому винні»: мовляв, росія не починала війну, навпаки, завершує її, а вину за її початок перекладав на Євромайдан.

    Також підозрюваний висловлював подяку російським військовим за виконання в Україні «брудної кривавої роботи».

    Судові лінгвістичні експертизи підтвердили, що тексти опублікованих матеріалів мають пропагандистський характер та спрямовані на виправдання, визнання правомірною збройної агресії рф проти України та містять публічні заклики до агресивної війни.

    Правоохоронці заочно повідомили чоловіку про підозру за ст. 436 та ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України. Максимальна санкція цих статей передбачає до 5 років позбавлення волі.

    Ідеться про протоєрея Андрія Ткачова. З 23 січня 2023 року він опинився під санкціями України.

    Найсвіжіше

    Популярне