Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    У США планують демонтувати пам’ятник Баранову. Почуття росіян ображені

    Координаційна рада (совєт) організацій російських співвітчизників (КСОРС) склав онлайн-петицію проти плану демонтажу пам’ятника Алєксандра Баранова, повідомляє «Рамблєр/новости».
    Баранов відомий тим, що наприкінці XVIII – на початку XIX століть він був правителем російських поселень у Північній Америці, де-факто, він перший російський губернатор Аляски.
    Як зазначається в петиції, що розміщена на сайті КСОРС, мешканці міста Сітка виступила з пропозицією прибрати з центра міста статую Баранова. «Ми вважаємо, що знесення статуї – це стирання нашого російського історичного спадку», – заявляють автори петиції.
    В тексті зазначено, що місто Сітка до 1867 року називався Ново-Архангєльск і був столицею Російсько-Американської компанії. Баранов був засновником міста, яке, до речі, розташоване на острові, котрий зараз носить ім’я Баранова.
    Петиція наголошує, що статуя є важливим нагадуванням про історію міжкультурної взаємодії і дипломатії.
    На додачу, КСОРС повідомляє, що за час правління Баранова, на Алясці було побудовано понад 60 церковних будівель Російської православної церкви, включаючи семінарію. Деякі з них функціонують і сьогодні.
    Як бачимо, росіяни продовжують активно захищати «спадок русского міра» по всьому світу. Водночас, хочеться вірити, що у оновленій Конституції РФ не буде прописана можливість застосування ядерної зброї для захисту такого «спадку».
    Втім, якби не ядерний потенціал Сполучених Штатів та високий рівень життя Північної Америки, Кремль вже давно замахнувся б на «повернення» у склад Росії «ісконно-російської» Аляски шляхом проведення референдуму під дулами зелених чоловічків.
    На щастя, мешканці Аляски не готові проміняти успіх свого народу на середньовічні ідеали «русского міра». Можливо, їм навіть вистачить свого волевиявлення для звільнення вулиць своїх міст від «російського спадку».

    Найсвіжіше

    Популярне