Середа, 3 Липня, 2024
Бiльше

    Двох священників УПЦ (МП) обміняли на полонених

    Під час обміну полоненими 29 червня до рф відправили двох священників Української Православної Церкви (в єдності з Моспатріархатом) — Миколу Закройця і Олександра Лунєгова.

    Про це також заявила російська омбудсменка Тетяна Москалькова.

    Олександр Лунєгов був кліриком Дніпропетровської єпархії. Його засудили до 5 років за звинуваченням у виправданні агресії проти України. Інший священнослужитель — Микола Закроєць — був настоятелем Георгіївського храму УПЦ (МП) в Ямполі, що на Сумщині, та відбував 15-річне ув’язнення за державну зраду і співпрацю із ФСБ.

    “Соромно зізнаватись, фотографії робив українських військових, де вони мешкали”, — розповідав Закроєць. Лунєгов, своєю чергою, був учасником чат-бота в месенджері, де збирали відомості щодо Збройних сил України.

    Нагадаємо, 29 червня Україна змогла повернути додому з російського полону 10 цивільних. Зокрема, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, захопленого у Криму ще у 2021 році, та двох священників Української греко-католицької церкви Богдана Гелета й Івана Левицького, яких росіяни викрали у Бердянську.

    А перед цим до росії передали митрополита УПЦ (МП) Іонафана Єлецьких, якого в Україні засудили за виправдовування російської агресії.

    Найсвіжіше

    Популярне