Середа, 26 Червня, 2024
Бiльше

    Церковні реформи митрополита РПЦ Тіхона: піар і заявка на патріаршество?

    На засіданні Єпархіальної ради Кримської єпархії російський митрополит Тіхон (Шевкунов) запропонував ряд важливих змін, спрямованих на підтримку духовенства і парафіян та забезпечення прозорості церковного бюджету для парафій на тимчасово окупованому півострові Крим.

    Митрополит виявив сміливість почати реформування Моспатріархату, долаючи опір консервативних сил, які привикли жити при Гундяєвських “порядках”. Звільнення бідних сільських парафій від обов’язкових платежів, заборона прихованих зборів з парафіян, створення медичного центру, надання житла священникам та інші заходи спрямовані на покращення життя духовенства і парафіян.

    Однак масштабування досвіду Криму на всю РПЦ зіштовхнеться з труднощами. Інші єпархії, менш забезпечені, можуть не знайти коштів на реалізацію таких амбітних проектів. Втім, це спонукатиме до пошуку альтернативних джерел фінансування та більшої відкритості в роботі.

    Митрополит Тіхон (Шевкунов) є відомою фігурою в Російській Православній Церкві. Він був головою Псковської митрополії з 2018 до 2023 року, а з 11 жовтня 2023 року став головою Кримської митрополії. Він також відомий своєю активною участю в проєктах адміністрації Путіна і всеціло підтримує війну рф проти України. Його навіть у ЗМІ прозвали “духівником Путіна”.

    Існує ймовірність, що митрополит Тіхон запропонував такі реформи не тільки з міркувань практичної допомоги духовенству і парафіянам, а й для підвищення свого авторитету всередині РПЦ. Щоб після “заслання” із Пскова на Крим, заробити собі балів.

    Шевкунов демонструє себе як сміливого ініціатора змін, здатного реалізовувати непопулярні, але необхідні кроки, перетворити деградацію РПЦ після Гундяєва. Це може збільшити його шанси бути обраним на вищі пости в єрархії церкви, заробити прихильність в духовенства і мирян. Однак, якщо низам таке до вподоби (ще б пак – який священник не хотів би отримати житло від єпархії, чи зменшити свої фінансові зобов’язання перед архієреєм?), то єпископату РПЦ такі зміни можуть не сподобатись, через небажання втрачати кошти зібрані із духовенства.

    Якщо вдасться масштабувати свій успішний досвід на всю Кримську єпархію, Тіхон приверне до себе увагу як до ефективного керівника. Це позитивно вплине на його імідж серед інших архієреїв. Очільник однієї з найбільших єпархій РПЦ має всі шанси в майбутньому претендувати на посаду патріарха Московського. Тому не виключено, що реформи – це також спосіб підвищити свої позиції для майбутніх виборів. І взагалі, ще раз нагадати про себе, як альтернативу Гундяєву і його ставленикам.

    Таким чином, хоча реформи і спрямовані на реальні потреби всередині РПЦ, вони одночасно можуть слугувати й амбіціям митрополита Тіхона у загальному церковному просторі Моспатріархату. Проте українцям радіти не варто. Адже Шевкунов теж підтримує Путіна і війну і виправдовує концепцію “русского міра” та іншу кремлівську пропаганду.

    Раніше, митрополит РПЦ Тіхон (Шевкунов) назвав своє призначення до окупованого Криму відправкою на “курорти Колими”, а УПЦ (МП) проігнорувало захоплення Моспатріархатом цілої Кримської єпархії.

    Найсвіжіше

    Популярне