Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    На Рівненщині пропонують запровадити курси духовно-морального спрямування

    В деяких закладах освіти Рівненщини можуть запровадити курси духовно-морального спрямування.

    Про це повідомила пресслужба обласної ради.

    За задумом ініціаторів, курс буде факультативний, по одній академічній годині на тиждень. Попередньо, це буде рекомендація для комунальних навчальних закладів, що перебувають на балансі обласної ради.

    Питання доцільності таких навчальних курсів 12 грудня вивчали депутати постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики. У проєкті рішення, який рекомендували винести на розгляд сесії 23 грудня, пропонують з 2023/2024 навчального року запровадити викладання курсу духовно-морального спрямування в закладах освіти Рівненської області.

    Курс факультативний, по одній академічній годині на тиждень. В обласній раді підготували звернення до батьків про актуальність такої ініціативи.

    “Аналіз сучасної соціокультурної ситуації в Україні засвідчує, що негативні тенденції та явища серед дітей і молоді посилюються, а однією з помітних та негативних рис українського суспільства є глибока духовно-моральна криза, моральний релятивізм, наслідками яких стає корупція, криза інституту сім’ї, алкоголізм, злочинність, наркоманія, СНІД, ігроманія, тютюнопаління, лихослів’я, рання підліткова вагітність тощо”, — йдеться у зверненні.

    З уваги на це, як зазначили в облраді, “навчальний процес доцільно накласти на ціннісну систему координат”. А освітній процес має орієнтуватися не лише на якісні знання, а й на цінності, які прищеплюють дітям.

    “У школах вже давно запроваджені факультативні уроки Християнської етики, і ми маємо відповідних спеціалістів. Водночас не варто забувати і про мораль та духовність. І новий факультатив, який Рівненська обласна рада рекомендує запровадити в закладах освіти області, — якраз про це, — пояснила голова постійної комісії з питань гуманітарної політики Алла Черній.

    Водночас, як зазначили у пресслужбі облради, ініціатива є лише рекомендацією. У разі, якщо проєкт рішення підтримають на сесії, обласна рада через департамент освіти і науки ОДА звернеться до керівників усіх комунальних закладів загальної середньої освіти, щоб ті запровадили курси духовно-морального спрямування. Запровадження курсу відбудеться із врахуванням позиції дітей та їхніх батьків.

    Як уточнили у пресслужбі ради, обласних комунальних закладів, де проводять освітню діяльність, є понад 20. Водночас облрада, ймовірно, рекомендуватиме департаменту освіти звернутись до керівників громад, аби і вони сприяли впровадженню таких курсів у навчальних закладах на своїй території.

    Найсвіжіше

    Популярне