Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Епіфаній: почесне громадянство для мене – видимий знак філоксенії, християнської чесноти

    У дні перебування у Греції делегація Православної Церкви України відчула повною мірою любов, яка є у греків. І почесне громадянство Муніципалітету Нестос для митрополита Київського і всієї України Епіфанія – видимий знак філоксенії, християнської чесноти, глибоко укоріненої в еллінській культурі.

    Про це йдеться у вітальному слові митрополита Епіфанія на церемонії оголошення його почесним громадянином міста Нестос (Греція).

    Ваша Всесвятосте Вселенський Патріарх Варфоломій!

    Преосвященний Митрополите Стефане!

    Шановні представники Муніципалітету Нестос!

    Дорогі брати і сестри!

    Я зворушений оголошеним нині рішенням надати мені статус почесного громадянина Муніципалітету Нестос. Також для мене висока честь бути почесним громадянином разом з Його Всесвятістю Вселенським Патріархом Варфоломієм.

    Апостол Павло, перші кроки якого землею материкової Європи та перші слова проповіді Євангелія серед європейців відбулися в цих місцях, сказав у Посланні до євреїв, що ми, християни, «не маємо тут постійного міста, але шукаємо майбутнього» (Євр. 13:14). І хоча за потребами життя та служіння кожен з нас має місце, яке стало його домом, одночасно всі ми залишаємося у світі цьому подорожуючими, які прямують до нашого єдиного дому – до Дому Отця Небесного.

    І про цю нашу подорож нагадає нам наступна подія – закладання каменю нового храму там, де люди знайшли і будуть знаходити тілом своїм вічний спочинок.

    Але доки ми живемо в світі цьому, доки ми подорожуємо через нього, як всякий подорожній ми потребуємо підтримки від ближніх, ми потребуємо гостинності, філоксенії – любові до чужинців.

    В ці дні нашого перебування ми відчули повною мірою цю любов, яка є у вас. І почесне громадянство Муніципалітету Нестос для мене – видимий знак вашої філоксенії, християнської чесноти, глибоко укоріненої в еллінській культурі. Тож хоча і справді ми не маємо постійного міста і є, як християни, постійними подорожніми через світ цей до вічного дому Отця нашого, але я вдячний за цей знак вашої любові до мене і до страждаючого народу України та до святої Церкви України.

    Нехай Господь береже місто це і всіх його мешканців, благословляє всіма благами духовними і земними, благословляє миром і процвітанням! Ви назавжди залишитеся у моєму серці та в моїх молитвах!

    Найсвіжіше

    Популярне