Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Новий статут УПЦ МП. Намісник Лаври Павло видав головний секрет (відео)

    Митрополит Павло проговорився: усі ухвалені Собором УПЦ МП зміни насправді нічого не міняють, пише Главком.

    Намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Павло прокоментував зміни статуту Московської церкви в Україні. Нагадаємо, вони були ухвалені Собором УПЦ МП наприкінці травня і мали б продемонструвати відхід цієї релігійної організації від РПЦ. Проте Павло розвіяв ці сподівання вірян, зазначивши буквально таке: «Все, що ми внесли ті зміни, вони нічого не міняють…». Владика фактично підтвердив, що усі розрекламовані реформи статуту носять декоративний характер і спрямовані лише на те, аби зупинити під час війни масовий перетік вірян з Московської до Української церкви.

    Павло при цьому наполегливо закликав вірян не шукати московського сліду в житті Церкви Московського патріархату. «Ми ніколи не належали Московській церкві. Московська церква почала своє існування від нас. Ми окрема церква, яка поминає свого настоятеля – митрополита Онуфрія. Вона є незалежною та не підпорядковується Московському Патріархату», – запевнив він.

    Намісник Лаври також заявив, що українська мова у церкві Московського патріархату не заборонена, але особисто Павло краще сприймає церковнослов’янську, а не українську мову під час богослужінь.

    «Християни не мають заважати один одному. Ми не знаємо, що буде завтра і виступаємо за єдність України. Ми маємо об’єднатися за відродження нашої незалежності та нашої ідентичності», – йдеться у виступі Павла.

    На середині відео Павло переходить на російську мову і зазначає, що позначку «МП» (Московська патріархія – ред.) додали їх вороги.

    Собор Московської церкви в Україні також постановив, що УПЦ МП не буде вести діалог з ПЦУ, поки не буде зупинено «захоплення» храмів Московської церкви, наклепи та втручання в життя «канонічної» церкви Московського патріархату.

    «Священник не має національності, так само як Христос. Церква не має приналежності. Вона знаходиться «на Україні» (дослівно), значить вона українська. Вона знаходиться в Росії – вона російська. Не може бути декілька паралельних церков на одній землі», – вважає митрополит Павло.

    Найсвіжіше

    Популярне