Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Хотіли молитися за мир українською: на Тернопільщині релігійна громада перейшла до ПЦУ

    Молилися російською, а коли розпочалася повномасштабне вторгнення російських військ, вирішили вийти з московського патріархату. Релігійна громада села Великі Вікнини приєдналася до ПЦУ. Про це розповів священник Тарас Дідик.

    Чоловік каже, тепер під час богослужінь читають Євангеліє українською та моляться за українських військових.

    Церкву святого Георгія Побідоносця у селі Великі Вікнини збудували 10 років тому. Весь цей час служби в храмі проводив священник московського патріархату. Про це розповіла жителька села Марія. Жінка каже, перейти до ПЦУ вирішили після 24 лютого:

    “Вважаю, що велику роль зіграла війна. Так сталося, а ніхто не очікував нападу Росії. Люди вирішили перейти до ПЦУ, щоб молитися рідною мовою”.

    Петро Гоюк живе у сусідньому селі – Малі Вікнини. Чоловік каже, коли громада перейшла до ПЦУ, вирішив прислуговувати в церкві. Він розповів, що під час кожної служби молиться за українських військових:

    “В моєї онуки чоловік – лейтенант Збройних сил України. На другому дні війни його поранили. Він казав мені, що підемо паску святити тільки в українську церкву”.

    Лариса Дідик співає в церковному хорі.

    “Перехід має бути в нашій душі. Любов до України, до мови. Коли ми будемо любити Україну, то вона буде процвітати”, – каже Лариса Дідик.

    Після переходу в церкві змінився і священник. Він приїжджає сюди з Тернополя на недільну службу та свята.

    “Це рішення важливе для людей. Хочуть чути молитву на своїй мові і все розуміти. Впевнений, що люди мало розуміли молитви старослов’янською”, – розповів священник ПЦУ Тарас Дідик.

    Найсвіжіше

    Популярне