Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Як Москва посягала на українське православ’я

    Старший науковий співробітник Національного музею історії України та кандидат історичних наук Ярослав Затилюк розповідає, як Україна викарбовувала самостійне православ’я, попри претензії Москви.

    Москва використовувала у своїй пропаганді тезу про розкол “єдиної православної церкви” задовго до вторгнення в Україну у 2014 році. Появу Православної церкви України та отримання нею Томосу про автокефалію 6 січня 2019 року ідеологи держави-агресора проголосили неканонічним актом. Але такі заяви є брехливими маніпуляціями.

    Створення помісної Церкви митрополита Київського й усієї України відновило належність України-Руси до Константинополя, звідки прийняв хрещення київський князь Володимир Святославич. А її зв’язок з кіріархальною церквою (“Церквою-матір’ю”) було перервано насильницьким перепідпорядкуванням Київської митрополії Московському патріарху в XVII столітті. Нагадаємо про ці події.

    Київська митрополія сформувалася після хрещення Русі в 988 році. Єпископи всієї Русі, яка охоплювала частину територій сучасних України, Білорусі та Росії, підпорядковувалися митрополитові в Києві, а той – Вселенському константинопольському патріарху.

    Яскравим свідченням широких географічних меж, на які поширювалася влада Київської катедри і трансляції її традицій, збережена у фондах Національного музею історії України – новгородська пергаментна грамота 1450-х років. Дружина посадника Марія видала Палеостровському монастирю акт на володіння селом та угіддями. Практика і спосіб подібного роду надань сформувалися під впливом Візантії в Києві та поширювалися всією Руссю, зокрема в Новгороді.

    Новгородська пергаментна грамота 1450-х років, яку дружина посадника Марія видала Палеостровському монастирю. МІСТ
    Новгородська пергаментна грамота 1450-х років, яку дружина посадника Марія видала Палеостровському монастирю. МІСТ

    У 1458 році під тиском московського князя церковні ієрархи з підвладних йому теренів проголосили автокефалію (самостійність) від Константинополя московського митрополита Йони. Цей акт не визнали в українсько-білоруських єпархіях: там далі трималися київського митрополита, призначеного законним константинопольським патріархом.

    У 1596 році було укладено церковну унію, яку підтримала більшість православних владик на чолі з митрополитом Михайлом Рагозою. У зв’язку з цим православна ієрархія на кілька десятиліть припинила своє існування. Однак у 1633 році, коли Константинополь поставив митрополитом Петра Могилу (1633-1647), було відновлено Київську митрополію.

    Євангеліє в окладі. Робота київського золотаря 1670-х років. Скарбниця Національного музею історії України
    Євангеліє в окладі. Робота київського золотаря 1670-х років. Скарбниця Національного музею історії УкраїниСкарбниця Національного музею історії України

    За архіпастирства Могили було стандартизовано богослужби, уніфіковано літургію, зроблено важливі кроки для підняття рівня освіти представників церкви. Зрештою, створено Києво-Могилянський колегіум – власний аналог європейської гуманістичної школи.

    У результаті в середині XVII століття Київська митрополія стала потужною церковною одиницею з чітко означеною власною літургійною та історичною традицією. Ба більше, київські богослужбові видання активно поширювалися в Москві та стали підставою для оновлення її власної церковної традиції і культури. У 1686 році чергового київського митрополита Гедеона Святополк-Четвертинського висвятив московський патріарх Йоаким.

    Константинопольський патріарх дав дозвіл тільки на це поставлення, однак московська церковна влада витлумачила це актом перепідпорядкування. Константинопольський патріархат ніколи не визнавав захоплення Москвою Київської митрополії у 1686 році. Показово, що про це було чітко заявлено ще в 1924-му, коли Вселенський патріарх надав автокефалію Польській Православній Церкві.

    Ось чому Православна Церква України не може і не мусить мати жодного стосунку до московської. Й саме тому одне із завдань війни з агресором – відстояти українську церкву.

    Матеріал створено у партнерстві Суспільне Культура та Музеєм історії України (МІСТ).

    Найсвіжіше

    Популярне