Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Старець Митрополит Халкидонський: Мовчання патріарха Московського обурює

    Старійшина митрополит Халкидонський Еммануїл назвав «смертельною» нейтральну позицію, яку займає російська церква перед обличчям того, що відбувається в Україні. Про це пише orthodoxtimes.com/

    «Я б сказав, що мовчання Патріарха Московського є обурливим. Я вважаю, що він бачить реальність, але він не може бути вільним говорити і говорити те, що він думає, і про що будь-яка розумна людина може висловити свою думку», – сказав він, серед іншого, в інтерв’ю телеканалу Фессалія. , TRT.

    Еммануїл також зазначив, що архітектором і «той, хто бачив, наскільки актуальним є перехід до питання автокефалії Церкви України, був сам Патріарх. Я був просто дияконом, який виконував накази, які я отримав, це була не моя власна ініціатива».

    Він додав, що перед наданням автокефалії були різні етапи спілкування та підготовки, а 15 грудня 2018 року був скликаний об’єднавчий собор, до участі в якому були запрошені єпископи, які перебували в Україні підпорядкованим Московському патріархату. Вселенський патріархат розіслав усім запрошення.

    «Вселенський патріархат не виключив Москву, вони хотіли, щоб я не втручався. Не всі, однак, були одні охочі, інші, що завадили їм в останній момент, нарешті знайшлися два митрополити, які були в об’єднаній раді. Російська церква і Московський патріархат хотіли закрити очі. Але, бачачи церкву, яка вже просунулась, ми не могли мати 45 мільйонів віруючих, які вимагали автокефалії у Московського патріархату і ігнорували це».

    Митрополит старець Халкидон також зазначив, що Вселенський патріархат не робив нічого неканонічного, це було в його юрисдикції, тому що Мати-Церква надає автокефалію, від цієї Матері-Церкви взяли автокефалію і Московський Патріархат і Патріархат Сербський і патріархатів Румунії, Болгарії, Грузії та всіх автокефальних церков. «Патріархат час від часу відрізає свою територію, щоб зробити автокефальні церкви», – характерно сказав він.

    Щодо переривання Московським Патріархатом вшанування Вселенського Патріарха, митрополит Еммануїл сказав, що «Патріарх нічого не втрачає, вони втрачають, будучи відрізаними від тіла церкви. Православна церква не є системою федеральних церков, їх пов’язує Вселенський Патріарх. Коли ви перерізаєте пам’ять Вселенського патріарха, як ви пов’язуєтеся з іншими церквами? Як ви спілкуєтеся з іншими церквами? Це питання, яке вони, можливо, навіть самі не зрозуміли. Дуже легко сказати «ми розрізаємо пам’ять, тому що є розкол», ми ніколи не вважали, що у нас є розкол з Москвою, у нас немає реальної проблеми, для якої створювати розкол».

    Він оптимістично налаштований, що ще є можливості для того, щоб завести діалог. «Ми завжди їх запрошували, і ми, як Вселенський патріархат, готові прийняти всіх сидіти за одним столом і знайти мирне рішення».

    Говорячи про війну, яку Росія веде проти України, митрополит Еммануїл наголосив, що «багато хто бачать внесок Російської церкви у цю війну у смертельному нейтралітеті, він не пробурмотів жодного слова про те, що відбувається.

    «Я б сказав, що мовчання Патріарха Московського є обурливим. Я вірю, що він бачить реальність, але, можливо, він не вільний говорити і говорити те, що думає, і що скаже будь-яка розумна людина».

    Президент України Володимир Зеленський підкреслив, що «це людина, яка проявила велику зрілість і повагу до матері-церкви, це я можу сказати».

    Найсвіжіше

    Популярне