Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У Смілі парафіяни вигнали священника УПЦ МП з храму, якого призначили замість перейшовшого у ПЦУ отця Петра

    Мережею поширюється коротке відео, як з храму виводять священника. Пишуть, що це у Смілі, в Покровському храмі.

    З відео людям важко зрозуміти, що і чому насправді відбувається. Хтось у коментарях радіє, хтось жахається.

    То ж про що це відео і що сталося (відбувається) в Смілі пояснює речник ПЦУ архієпископ Євстратій (Зоря).

    Служить там багато-багато років отець Петро Дмитрук (на фото вище) – рідний брат покійного митрополита УПЦ МП в Черкасах Софронія. Добре відомий у Смілі та околиці, і навіть по Черкащині.

    З початком війни він і група священиків УПЦ МП звернулися до нинішнього очільника єпархії МП в Черкасах із закликом розірвати зв’язки з Москвою. Феодосій Снєгірьов, ієрарх МП, відповів відмовою, більше того – погрозами.

    Отця Петра невдовзі він вирішив «зняти» з посади настоятеля храму і надіслав туди іншого. Власне цього іншого і виводять з храму на поширеному відео, як розбійника, який не дверима увійшов, а переліз, щоби вкрасти парафію в змові з послідовним прихильником «русского міра» Феодосієм.

    За посиланням – стаття про виступ отця Петра та інших проти «русского міра».

    А ось тут – допис в одній зі смілянських груп у ФБ про те, як місцеві захистили отця Петра від атаки митрополита Снєгірьова: «ВІДДЯЧИЛИ…»

    Сьогодні до настоятеля Покровського храму Сміли отця Петра Дмитрука приїхали представники вищестоящої церковної влади з Черкаської єпархії та вручили йому офіційний указ про те, що його виведено за штат, тобто фактично усунено від керування не лише Покровською парафією, а всіма приходами Сміли й Смілянського району. У такий спосіб єпархія «віддячила» найстарішому та одному з найповажніших священиків Черкащини за його сумлінне багаторічне пастирське служіння, за його мужню позицію щодо неможливості подальшого перебування у складі московського патріархату. Ця позиція нещодавно була оприлюднена у відкритому зверненні групи смілянських священиків до свого керівництва та відповідає настроям абсолютної більшості парафіян, які висловились за перехід до незалежної від москви Православної Церкви України (ПЦУ). Минулої неділі парафіяни рішуче відмовили промосковському священику, який прибув з указом черкаського митрополита служити у Покровському храмі.

    Отець Петро прийняв нежданих гостей у себе вдома у ліжку, де він знаходиться під постійним наглядом лікарів, приймаючи крапельниці: літній людині даються взнаки шантажування бути покараним, позбавленим священицького сану — до всього, що зазнають на собі інші священики, котрі вийшли з-під московського церковного «каганату».

    Наразі черкаське керівництво, яке досі підпорядковане УПЦ (МП), не відмовляється від намірів поновити втрачений контроль за смілянськими парафіями за допомогою місцевих прибічників кирила гундяєва. Відтак найближчими днями можна чекати на нових гостей та на нові кадрові призначення.


    А ось що пишуть про самого Феодосія, характеризуючи його як «любителя русміра»:

    Найсвіжіше

    Популярне