Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    «Стрітення з Богом відбувається щоденно», — екзарх Вселенського патріарха

    15 лютого 2022 року екзарх Вселенського патріарха єпископ Команський Михаїл (Аніщенко) в Андріївській Церкві звершив Божественну літургію. Також єпископ помолився за Україну і українських військовослужбовців, щоб Бог оберігав нашу державу від агресорів.

    Під час проповіді єпископ Михаїл розповів про те, що стрітення з Богом відбувається щоденно, через Святе Причастя. Присутність Божа не обмежується тільки присутністю на службі. Присутність Бога в нашому житті повинна бути завжди.І ми маємо так жити, щоб коли хтось поспілкувався з нами, тоді через нас зустрівся з Христом, повідомляє Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні.

    «В ім’я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь. Дорогі друзі, сьогодні ми з вами святкуємо одне з великих Дванадесятих свят – Стрітення Господнє. Всі ми неодноразово читали це і в Законі Божому і сьогодні в Євангелії, як саме це відбувалось. І знову і знову ми повертаємось до розуміння того, що ж Церква святкує встановивши святкування величезних подій в Євангельській історії та в житті Церкви. Сьогодні пресвята Богородиця і праведний Йосиф принесли Немовля Ісуса до Храму Господнього. І одразу може виникнути запитання: хіба Ісус Христос не був Сином Божим? Для чого ж Його приносити в храм Божий, туди куди приходили прості люди? І відповідь на це полягає в тому – а де ж Йому ще бути, як не в храмі Божому. Це ж Син Божий. Так звісно Богові храму не потрібно, храми потрібні людям. Це люди обмежені в часі, просторі і відповідно для того, щоб висловити своє благоговіння перед Богом, для того, щоб особливо відати Йому належну пошану в молитві, особливо засвідчити свою шану до Бога, вони будують храми – особливі місця присвячені саме виключно для Богослужінь. Храми був потрібний Пресвятій Богородиці, храм був потрібен праведному Йосифу і старцю Симеону і Анні Пророчиці. Господу Ісусу Христу, як Сину Божому храм був не потрібний. Але і Він був принесений для того, щоб виконати всі законодавчі приписи, які були встановлені в Старому Завіті. Хіба Бог міг не виконати, те що Він сам встановив. Але зрозуміло, що Господь Ісус Христос, як Син Божий виконав абсолютно весь Закон», – такими словами архієрей розповів свою проповідь у ставропігійному храмі Вселенського патріарха в Києві.

    «І ось коли Він був принесений Пресвятою Богородицею до храму, вийшов до Нього старець Симеон, який можна сказати уособлював Старий Завіт, взяв Його на руки, благословив і сказав: “Ось тепер, відпускаєш Ти раба твого Владико, по слову Твоєму з миром”. Тобто Старий Завіт вже закінчувався, наставав Новий Завіт», – зазначив єпископ Команський Михаїл.

    Промовляючи до вірян, він зазначив, що святкуючи це свято сьогодні — Стрітення Господнього, нам всім необхідно усвідомити, що Стрітення, відбулось не один раз. «Не тільки тоді коли Пресвята Богородиця принесла маленького Ісуса в старозавітний храм і зустрілась із старцем Симеоном. Ні. Стрітення з Богом відбувається щоденно. Щоденно, коли ми стаємо на молитву, щоденно коли ми приходимо в Церкву, щоденно, коли ми відкриваємо сторінки Святого Писання, – це все Стрітення. Ми зустрічаємось з Богом особисто. І особливо, коли ми беремо участь в Таїнстві Євхаристії».

    «Якщо старець Симеон тільки взяв на руки Спасителя, то ми з вами, маємо більше благословення і більшу відповідальність, адже приймаючи Причастя Тіла і Крові Христових ми приймаємо усього Христа, усього Бога в себе», – зауважив архієрей.

    «Бог живе в нас, — продовжив він. — Ми зустрічаємось з ним безпосередньо, у такий спосіб, у який навіть і ангели не можуть поєднатись з Ним. Ми приймаємо усього Христа, усього Творця неба і землі в себе. Подумаймо, усвідоммо це. Відповідно, на нас, як я вже зазначив, покладається не тільки велика радість і честь, але і велика відповідальність. Адже виходячи з храму після Святого Причастя, коли ми з Ним зустрілися, коли Він оселився в нашій душі, ми ідемо у світ. І питання, ті люди які зустрічаються з нами, чи побачать вони у тій зустрічі Христа? Чи відбудеться Стрітення, зустріч їхня з Христом, через нас – Його носів. Ось про це нам необхідно ретельно думати і піклуватись. Адже ми з вами ходимо і святкуємо великі свята не для того, щоб просто зробити якусь реконструкцію стародавніх подій. Ні. Знову і знову пригадаймо, що кожне свято, яке ми святкуємо, це переживання Євангельської події. Не просто, щоб ми її згадали, а щоб ми розуміли, що Євангеліє, воно не обмежене в часі, що присутність Божа не обмежується тільки присутністю на службі, в храмі. Присутність Бога в нашому житті повинна бути завжди».

    «Отже, сьогодні, дорогі друзі, ми з вами прийшли святкуючи свято Стрітення особливо, щоб зустрітися із Спасителем. Отримавши Його, несімо цей скарб, бережімо Його у своєму серці і постараємось, щоб через нас, Господь допоміг іншим людям здійснити оцю зустріч із Христом. Щоб люди бачили наше з вами побожне життя, щоб люди бачили добре ставлення до них, щоб ми були прикладом не тому, щоб показатись, що ми такі хороші. Ні. Тому, що цього потребує наша віра, наше природнє бажання слідувати Божим заповідям і виконувати те що Він нам заповідав. Щоб ми були тим віддзеркаленням тої благодаті, того світла, тими провідниками (якщо можна вжити таке слово), для тих людей які ще Його не знають. І тоді, через нас, можливо хтось і отримає також радість зустрічі із Христом, радість переміни життя, радість слідування святим Його заповідям, для досягнення Царства небесного. Амінь», – підсумував екзарх Вселенського Патріарха в Києві єпископ Михаїл.

    Найсвіжіше

    Популярне