П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Сьогодні вшановують пам’ять апостола Фоми, який відомий своїм «добрим невір’ям»

    Сьогодні православні християни, які живуть за старим стилем, вшановують пам’ять одного із дванадцяти найближчих учнів Ісуса Христа, апостола Фоми, якого несправедливо називають в народі «невіруючим». Насправді, сумніви апостола Фоми Свята Церква називає «добрим невір’ям».

    Про це нагадують в Православній Церкві України.

    Попри загальновідомий вислів, святий апостол Фома вірив у Господа, і він повірив Господу Ісусу Христу ще тоді, коли, будучи простим рибалкою, вперше почув проповідь Спасителя, все полишив і послідував за Ним.

    Ім’я Фома – давньоєврейського походження, яке буквально означало «подвоєння», тому його ще називали Дідим (грец. Δίδυμος), Близнюк. В Євангелії про нього сказано зовсім небагато, але з Передання відомо, що з проповіддю Воскресіння Христового він дійшов якнайдалі від інших апостолів, до самої Індії. Чи під силу це людині невіруючій?

    Святий апостол та євангелист Іоан Богослов особливо виділяє апостола Фому у двох епізодах: згадуючи про смерть Лазаря та про події після Воскресіння Христового. Коли Господь дізнався про смерть Лазаря і зібрався йти в Юдею, Він сказав учням: «Лазар помер; і радію за вас, що Я не був там, щоб ви увірували; але ходімо до нього. Тоді Фома, званий ще Близнюком, сказав ученикам: ходімо й ми і помремо з Ним» (Ін. 11: 14 – 16). Хіба може сказати такі слова людина, яка не вірить і не довіряє Господу?, – запитують в дописі Православної Церкви України.

    Більш яскраво апостол Фома розкривається у відомому євангельському епізоді, де він, почувши про Воскресіння Христове від інших учнів, каже: «Якщо не побачу на руках Його рани від цвяхів і не вкладу пальця мого в рани від цвяхів, і не вкладу руки моєї в ребра Його, не повірю» (Ін. 20: 25). З певних причин Фоми не було разом з іншими апостолами, коли Воскреслий Спаситель явився Своїм учням. Фома так палко любив Христа, що був готовий померти разом з Ним, тож він був просто розчавлений звісткою про хресну смерть Спасителя, а тому, коли інші апостоли повідомили йому про те, що Христос воскрес, Фома спершу не повірив.

    Проте апостол Фома, переконавшись особисто у воскресінні Христовому, демонструє нам зовсім не невір’я в Бога, а навпаки – сильну і діяльну віру, яка долає усякі сумніви. Саме така віра сприяла тому, що він проповідував слово Боже і заснував багато християнських громад у Палестині, Месопотамії, Парфії, Ефіопії та Індії. Останні роки земного життя апостол Фома провів в індійському місті Меліапора (Меліпура), де за навернення до Христа дружини і сина місцевого царя був ув’язнений, зазнав катувань і, пронизаний п’ятьма списами, відійшов до Господа.

    У Православній Церкві України пояснили, що сумніви апостола Фоми Свята Церква називає «добрим невір’ям». Господь говорить Фомі: «Ти повірив, тому що побачив Мене; блаженні ті, що не бачили й увірували» (Ін. 20: 29). Тож ось що найбільше потрібно для нашого спасіння – віра, наша вірність Богові, – підсумували в ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне