Шановні пані та панове!

Вітаю вас у Києві, у духовному центрі Православної Церкви України – Михайлівському Золотоверхому монастирі. Наша зустріч відбувається в Київській православній  богословській академії – головному навчальному закладі нашої Церкви.

Вам відомо про складну і трагічну історію України. Щойно ви вшанували пам’ять жертв більшовицького злочину проти людяності – Голодомору-геноциду 1932-33 років. Також ви вшанували пам’ять наших новітніх героїв, воїнів, які віддали своє життя, захищаючи Україну від російської агресії.

Усі ви знаєте низку меморіалів, які знаходяться у центрі столиці вашої країни, у Вашингтоні, округ Колумбія. Один з них – меморіал, присвячений воїнам ООН, загиблим у Корейській війні. Я відвідував цей меморіал, коли перебував у Вашингтоні, і назавжди запам’ятав напис на ньому – «Freedom is not free» (Свобода має ціну, Свобода – не задарма).

Наш народ заплатив та змушений продовжувати платити ціну за свою свободу. Ви, мабуть, пам’ятаєте, як в цьому монастирі, в Михайлівському соборі, знайшли захист учасники мирного протесту проти режиму Януковича, яких побили на Майдані Незалежності, і з цієї події розпочалася Революція Гідності. Тут, біля стін храму, в страшні дні лютого 2014 року лежали тіла загиблих протестуючих, яких ми називаємо Небесною Сотнею.

Ми на власному досвіді знаємо, якою дорогою є ціна свободи, але ми боролися і будемо боротися за свій вибір: бути незалежною, демократичною, європейською державою.

І ми глибоко вдячні американському народу, Сполученим Штатам Америки, за підтримку, яку ваша країна надавала і продовжує надавати нам у цій боротьбі за справедливість і правду. Я мав можливість тут, в цих стінах, особисто сказати про цю вдячність попередньому Державному секретарю Майклу Помпео, а також нинішньому Державному секретарю Ентоні Блінкену. І сьогодні я хочу ще раз засвідчити її перед вашою представницькою делегацією.

Також хочу подякувати за підтримку релігійної свободи для нашої країни. Ми цінуємо тверду публічну підтримку цього одного з головних прав людини, яку засвідчує Уряд США. Досягнення нашою Православною Церквою України визнання, як незалежної Помісної Православної Церкви України, отримання у 2019 р. Томосу – спеціального документу Вселенського Патріарха Варфоломія, який засвідчив нашу незалежність, отримало публічну підтримку Сполучених Штатів, як прояв свободи релігії, і ми цінуємо це.

Я знаю, що головною метою вашого візиту є участь у заходах пам’яті з нагоди 80-ліття початку масового знищення нацистами євреїв у Бабиному Яру в Києві. Це місце стало символом початку одного з найбільш жахливих злочинів усіх часів – Голокосту. За роки нацистської окупації Києва у Бабиному Яру було вбито десятки тисяч євреїв, а також ромів, військовополонених, активістів українського національного руху опору, мирних мешканців. Кілька днів тому, в річницю початку розстрілів, я особисто разом з іншими юдейськими та християнськими релігійними лідерами вшанували жертв злочину у цьому місці пам’яті та скорботи, я підносив за упокій їхніх душ свою молитву.

В Україні існує та успішно діє Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій, яка єднає у співпраці християн всіх конфесій, юдеїв та мусульман. Понад 25 років ми робимо разом все для того, щоби захищати релігійний і національний мир в нашій державі. Ми працюємо для того, щоби ніколи знову не могли на нашій землі повторитися злочини проти людяності, такі, як Голокост і Голодомор.

Ще раз засвідчую, що ми високо цінуємо вашу участь у заходах пам’яті та підтримку України. Дякую вам за цю зустріч та бажаю плідного перебування в Києві.