П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Єрарх РПЦ заявив, що католики із православними єдині у вірі в реальну присутність Христа

    Голова Відділу зовнішньоцерковних зв’язків митрополит РПЦ Іларіон (Алфеєв) заявив, що віра в справжню присутність Христа в Євхаристії об’єднує католиків та православних вірян, попри їх розділення.

    Про це єрарх Російської Церкви сказав, виступаючи на 52 -му Міжнародному Євхаристійному Конгресі, який відбувся в Будапешті 6 вересня.

    «Католики та православні не єдині в Євхаристії, але вони єдині у переконанні, що в євхаристійному хлібі та вині після їхнього освячення ми маємо не просто символічну присутність Христа, а Його повну і справжню присутність», сказав голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату.

    «Ми віримо, що хліб і вино Євхаристії – це справжнє тіло і кров нашого Господа Ісуса Христа. Євхаристійна церемонія – це не тільки згадка Тайної вечері, але й її актуалізація для кожного віруючого, який бере в ній участь».

    «Той хто звершує Євхаристію, він це робить не від свого імені. Саме від імені самого Ісуса Христа він вимовляє слова, спочатку вимовлені Христом на Таємній Вечері. І це Сам Христос здійснює таїнство для своїх послідовників, а не священник чи єпископ».

    По суті зараз Російська Церква знаходить точки дотику із Католицькою Церквою і можливого об’єднання з нею в майбутньому. Чи будуть лунати голоси про зраду канонам із псевдоцерковних ЗМІ таких як «Царьград», «Расколам.неn» та «СПЖ»? Звісно ні, адже те що робить Москва – це для таких проросійських ЗМІ є нормальним і «канонічним», а те що робить Вселенський патріархат — це вже для них «єресь екуменізму» і тому подібне.

    Варто зазначити, що РПЦ неоднократно критикували Вселенського патріарха Варфоломія за його тісні зв’язки із Ватиканом. Одначе, в самому Моспатріархаті не цураються брати участь в спільних заходах із Римо-Католицькою Церквою, про що свідчить і дана заява Іларіона (Алфеєва). Таке лицемірство може свідчити про страхи Кремля перед союзом Константинопольської і Римської Церков в обхід Російської Церкви, яка зараз є в напівізоляції через визнання ПЦУ іншими церквами.

    У лютому 2021 року Ватикан і Москва відмітили п’ятиріччя зустрічі Папи Римського і Московського патріарха.

    Найсвіжіше

    Популярне