П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Сепаратисти захопили об’єкт Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО в Ефіопії з храмами XIII століття

    Тиграйські сепаратисти захопили ефіопське місто Лалібеле, що є об’єктом Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. Згідно з даними ефіопського уряду, люди масово покидають захоплене бунтівниками місто.

    Про це повідомляє credo.press з посиланням на BBC News.

    У Лалібеле розташовані унікальні монолітні храми XIII століття, вирізані безпосередньо в скелях. Державний департамент США закликав повстанців зберегти культурну спадщину міста. «Ми бачили повідомлення про захоплення Лалібели, закликаємо повстанців зберегти культурне надбання міста», – заявив представник Держдепу Нед Прайс. Також Прайс висловив стурбованість Сполучених Штатів щодо відомостей про вербування тиграйськими бунтівниками дітей-солдатів.

    Місто Лалібеле розташоване в сусідній з Тиграєм ефіопській провінції Амхарці. Захоплення повстанцями цього регіону стало можливим в результаті втечі ефіопських військ, які зазнали поразки в битві за столицю Тиграю – Мекеле. Конфлікт між Тиграєм і центральним урядом Ефіопії спалахнув в листопаді 2020 року. Причиною війни, яка вже забрала життя понад 10 тисяч осіб, послужили розбіжності між федеральним центром і владою провінції щодо розмежувань владних повноважень і визнання місцевих виборів.

    Найсвіжіше

    Популярне